SV Diemen heeft een schitterende accommodatie.
SV Diemen heeft een schitterende accommodatie. Foto: Trudy Kroese

Sporter heeft volop keuze
in Diemen

DIEMEN - Diemen kent een aanzienlijk aantal sportaccommodaties. Het betreft hier sportvelden en sporthallen waarvan vooral verenigingen gebruik maken en velden die voor ongeorganiseerde sport kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld van zo'n veld is het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord. Daarnaast gebruiken veel sportliefhebbers de openbare weg om hard te lopen en te wielrennen. Ook het Diemerbos is een aantrekkelijke plek om aan de conditie te werken. Een inventarisatie van de sportaccommodaties in Diemen. En dat zijn er nogal wat.

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid werd op 11 september 1980 opgeleverd. Het zwembad in het sportcentrum is in trek bij zwemliefhebbers uit Diemen en plaatsen in de regio. Er worden zwemlessen gegeven en veel mensen, onder wie veel kinderen, hebben er hun zwemdiploma's gehaald. Ook is het mogelijk recreatief te zwemmen en aan activiteiten mee te doen. Een van die activiteiten is discozwemmen.

Zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen heeft het sportcentrum als thuisbasis. De vereniging heeft afdelingen waterpolo en synchroonzwemmen en geeft eveneens zwemlessen. Het zwembad wordt overigens ook gebruikt tijdens de Kinderzomerspelen die elk jaar in de eerste drie weken van de zomervakantie van de basisscholen worden gehouden. De kinderen zwemmen dan elke dinsdag- en donderdagochtend in het zwembad en maken ook gebruik van de sporthal en andere ruimtes van het sportcentrum.

Er is de laatste jaren veel onderhoud aan het zwembad verricht, zoals het aanleggen van een nieuwe vloer en het opknappen van de kleedruimten.

In sportcentrum Wethouder F.B. Duran zijn ook sportzalen waarin vooral verenigingen actief zijn. Ook zijn er twee zalen waarin squash wordt gespeeld.

Sportpark De Diemen bestaat twintig jaar en is het prominente sportpark in Diemen. Voetbalclub SV Diemen, korfbalvereniging DKV Victoria en honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors werken er trainingen en wedstrijden af. Ook tennisvereniging TVDZ heeft er een accommodatie.

Op sportpark De Diemen is de afgelopen paar jaar veel werk verricht om de accommodaties te moderniseren. SV Diemen heeft ruim een jaar geleden de beschikking gekregen over nieuwe kunstgrasvelden en DKV Victoria heeft onlangs twee nieuwe kunstgrasvelden in gebruik genomen. TIW-Survivors heeft nieuwe verlichting gekregen die het mogelijk maakt om in de avonduren te trainen en wedstrijden te spelen.

Tennisvereniging ATVD beschikt aan de Willem de Zwijgerlaan over een mooi tennispark. Een aantal jaar geleden werd het nieuwe tennispaviljoen opgeleverd en afgelopen winter werden de tennisbanen vernieuwd. Aan het begin van dit seizoen werden de nieuwe tennisbanen in gebruik genomen. Even verderop ligt de accommodatie van handbalvereniging SV Zeeburg. In het voor- en najaar heeft de club de beschikking over twee velden. Vanaf de herfst tot de lente, als de handballers de zaal ingaan, staat op een van de velden de luchthal: sporthal Voordewind. SV Zeeburg is bezig met de bouw van een nieuw clubgebouw.

Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan is een accommodatie die al tientallen jaren door diverse verenigingen wordt gebruikt. Tot de verenigingen die momenteel gebruik maken van de sporthal behoren volleybalvereniging Smashing '72 en basketbalvereniging Blue Stars. SV Zeeburg speelt de wedstrijden van de zaalcompetitie in deze sporthal. Ook krijgen de leerlingen van de basisscholen de Sint-Petrusschool en De Nieuwe Kring er gymnastiekles.

Het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat wordt door diverse verenigingen gebruikt, zoals de Diemer Gymnastiek Vereniging, HC Fritz (judo), Ryounkai (karate) en Aikidojo (aikido). Ook krijgen de leerlingen van de naburige basisschool De Octopus er gymnastiek. Stichting Welzijn Diemen maakt voor diverse activiteiten gebruik van het gebouw.

In Diemen-Zuid, vlak bij de werkplaats van het GVB, ligt het terrein van Hondensportvereniging Diemen (HSVD). De succesvolle vereniging staat al dertig jaar onder leiding van Guus Piërlôt. Veel mensen hebben hun honden op les gedaan bij de vereniging.

Het Diemerbos is niet alleen het domein van natuurliefhebbers, recreanten en sporters die er graag hardlopen: sinds een aantal jaar vindt er in het prachtige bos in februari de DiemerCross plaats, de loodzware hardloopwedstrijd die mede door atletiekvereniging AV '23 uit de Watergraafsmeer wordt georganiseerd.

De tijd dat jongeren in Diemen die een balletje wilden trappen tot een trottoir of een slecht onderhouden grasveld waren veroordeeld ligt lang achter ons. De gemeente heeft door de jaren heen fraaie sportvelden aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn het veld naast de rooms-katholieke kerk Sint-Petrus' Banden aan de Hartveldseweg en het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord.

Het gymnastieklokaal in de Schoolstraat.
DiemerCross, elk jaar in Diemerbos.