Afbeelding

Koos Alberts en Café 't Straatje

Begin jaren zestig deden Ton en Mies Blansjaar café 't Straatje in de Burgemeester Bickerstraat over aan Koos Krommenhoek. Zijn vrouw Lena werkte al een poosje in de horeca en Koos wilde het als sloper wat rustiger aan gaan doen. Zo kwam het gezin Krommenhoek, met de wortels in de Amsterdamse Jordaan en wonend in de Indische Buurt, in een Diemens zijstraatje terecht.

Zoon Koos (14) en dochter Anja (15) hadden het prima naar hun zin in het dorp. Koos zong af en toe de liedjes mee die uit de Seeburgjukebox door het café schalden: Elvis en Paul Anka. Maar ook de Zangeres zonder Naam, Tante Leen en Willeke Alberti waren populair in 't Straatje.

Koos Krommenhoek zou als Koos Alberts midden jaren 80 uitgroeien tot de populairste Nederlandse zanger en stond in december 1984 met drie nummers in de Top 10 van de Nationale Hitparade. 'Ik verscheurde je foto' en 'Zijn het je ogen' maken deel uit van het collectieve Nederlandse liedjesgeheugen. Koos raakte in 1987 na een ongeluk verlamd aan het onderlichaam, maar hij is nooit vergeten. In 2007 kreeg de geboren Amsterdammer zelfs een plek in de Walk of Fame van Rotterdam.