Jan en Spencer vinden het gezellig in Diemen.
Jan en Spencer vinden het gezellig in Diemen.

Amerikanen kijken hun ogen uit op het Diemer Festijn

DIEMEN - "Do people actually live here?" (wonen hier echt mensen?). De Amerikanen Jan en Spencer kijken hun ogen uit op het Diemer Festijn donderdagavond.

Vader Jan en zoon Spencer zijn een week of twee op bezoek in Nederland. Overdag hebben ze de Zaanse Schans bezocht en 's avonds willen ze wel eens naar een Nederlands dorpsfeest.

Stomverbaasd kijken ze rond op de kermis. De attracties met felle knipperende lichten en harde muziek zo dicht bij de huizen, dat zijn ze in de VS niet gewend. "Zijn die mensen gewoon thuis met al dat lawaai?", vragen ze. "Ze zijn dan vast de hele tijd aan het meefeesten", is hun conclusie. In Amerika, waar alles natuurlijk groter is, zijn ze gewend aan veel grotere kermissen, maar ook de Diemense kermis vinden ze leuk om te bezoeken. De oliebollen smaken de heren goed.

Wederom verbazing als ze zien dat er hier betaald moet worden voor een toiletbezoek. Dat is toch echt alleen in Nederland zo, denken ze. Maar ze vinden de toiletten hier dan weer wel opvallend schoon en fris, dat is in hun vaderland vaak wel anders.

Met een lekker drankje staan Jan en Spencer even later in de feesttent. Danny Froger zingt een medley van Nederlandstalig repertoire. Jan, die in Nederland geboren is, kan de teksten wel een beetje volgen, voor Spencer is het onverstaanbaar. Maar het Diemense feest is voor allebei de Amerikanen echt Hollands: gezellig!