Het uitzicht vanuit het coördinatiecentrum.
Het uitzicht vanuit het coördinatiecentrum.

DIEMEN - Het Diemer Festijn speelt zich grotendeels af in de feesttent. Dat wordt allemaal gecoördineerd van bovenaf. Letterlijk: het coördinatiecentrum van de Diemer Festijncrew bevindt zich op de tweede etage van De Omval.

"Wij zitten boven het feest en boven op het feest", vertelt René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn. Het is woensdagavond tegen 20.00 uur. De crew is klaar voor de eerste avond feest in de tent. De portofoons worden verdeeld en de kanalen afgestemd, barmunten en polsbandjes meegenomen. Op een groot scherm zien we beelden van het feest beneden. Voor het podium verzamelen de eerste fans zich vast voor het optreden van Danny Nicolai straks om 20.30 uur. Ook verderop in de tent en op het plein voor de tent wordt het steeds drukker.

In de betrekkelijke rust van het coördinatiecentrum kunnen de vele vrijwilligers die het Diemer Festijn mogelijk maken nog even overleggen. René is ook het aanspreekpunt voor iedereen rond het feest: crewleden, beveiliging, politie, EHBO. Voor hem staan twee portofoons om direct te kunnen overleggen met de mensen beneden.

Voor René is dit al de 31e editie van het Diemer Festijn waar hij aan meewerkt. "Het is zo leuk om te doen. Wij hebben ook geen moeite om voldoende vrijwilligers te vinden om het feest mogelijk te maken. De volgende generatie staat al klaar, dat zijn jonge mensen van wie de ouders ook al jaren meewerken aan het festijn en die van kinds af aan besmet zijn met het Diemer-Festijnvirus. Een aantal neemt ieder jaar een week vrij voor het feest. Bij sommigen wordt dat zelfs vast geregeld als ze een nieuwe baan aannemen. Ik ben er heel trots op dat we met deze groep vrijwilligers ieder jaar weer op professionele wijze een feest weten te organiseren."

Op het scherm zien we dat in de tent het eerste optreden gaat beginnen. Gauw naar beneden, want daar is het feest!