Wethouder van Financiën Lex Scholten.
Wethouder van Financiën Lex Scholten.

Lokale lasten gaan omlaag

DIEMEN - Het college van B en W van Diemen hoeft voor de begroting van 2016, die nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, geen grote bezuinigingen door te voeren. Dat is het resultaat van het behoedzame financiële beleid van de voorgaande jaren en van de groei die Diemen zelf doormaakt. Wethouder van Financiën Lex Scholten geeft aan dat de meerjarenbegroting de komende jaren structureel in evenwicht is.

"We hebben de afgelopen jaren met het oog op de onzekerheden die samengaan met de overheveling van rijkstaken in het sociale domein en vanwege de stagnerende economie een voorzichtig beleid gevoerd", aldus Scholten. "Verder groeit het inwoneraantal van onze gemeente gestaag en dat levert een hogere rijksbijdrage op. Tegelijkertijd zijn we met de ambtelijke organisatie efficiënter gaan werken voor meer mensen."

Door dit relatief gunstige vooruitzicht en het zorgvuldige beleid zijn bezuinigingen nu niet nodig en is er zelfs ruimte voor lastenverlichting. Met het inzetten van nieuw beleid is het college nog steeds terughoudend. De nu voorgestelde begroting wordt op 29 oktober en 6 november door de gemeenteraad besproken. De raad stelt uiteindelijk de begroting vast.

De gemeente Diemen heeft de komende jaren een goed financieel vooruitzicht. Door de voortgaande bouw van Plantage De Sniep en door de start van de bouw van Holland Park in Diemen-Zuid stijgt het aantal inwoners van de gemeente verder. Dat levert een flink hogere rijksbijdrage op en dus een gunstig financieel perspectief. Ook een aantal grote bouwprojecten in Diemen zorgt via de bouwleges voor meer financiële middelen. Die financiële ruimte wil het college benutten om de momenteel benodigde inspanningen voor de participatie van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt overeind te houden, om de subsidie van Vluchtelingenwerk structureel te verhogen, om de verplaatsing van de Voedselbank naar het gebouw waarin vroeger de Diemer Factory was gevestigd mogelijk te maken en om het eerder vastgestelde armoedebeleid geheel te realiseren. Op de langere termijn wil het college ruimte maken voor de spoorwegonderdoorgang in Diemen-Centrum, de verplaatsing van het BP-station in Bergwijkpark en het in goede staat houden van vaste oeverbescherming en steigers.

Het college trekt geld uit om extra ambtelijke capaciteit vrij te maken die erop gericht is om in Diemen meer sociale woningbouw te realiseren. Er wordt naar geschikte locaties binnen de gemeente gezocht en overleg gevoerd met woningcorporaties.

Omdat het college grote waarde hecht aan het in stand houden van de Diemense voorzieningen zijn de lokale lasten relatief hoog. Maar ook dit jaar stelt het college - net als de voorgaande jaren - in de begroting 2016 voor om de lokale lasten te laten dalen. De afvalstoffenheffing kent een fors lager tarief, de rioolheffing blijft gelijk en de onroerendezaakbelasting (OZB) kent alleen inflatiecorrectie. De woonlasten voor een Diemens gezin met twee kinderen en een eigen woning van € 227.250 komen in de voorstellen voor 2016 uit op € 845 (2015 € 862). Voor een alleenstaande met een woning van € 227.250 worden de woonlasten in 2016 € 795 (2015 € 809). Voor een gezin dat in een huurwoning woont, wordt het € 379 (2015 € 398) en voor een alleenstaande huurder € 329 (2014 € 345).

College wil meer sociale woningbouw in Diemen realiseren