De eerste paal gaat de grond in.
De eerste paal gaat de grond in. Foto: Trudy Kroese

Minister Blok slaat eerste paal Holland Park

DIEMEN - Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft vrijdagmiddag de starthandeling van de bouw van het eerste woonblok van Holland Park verricht.

Begin dit jaar zijn de 131 appartementen van Blok 1 in de verkoop gegaan; binnen drie maanden zijn ze bijna allemaal verkocht. Ruim 200 kopers van de meer dan 200 verkochte woningen hieven het glas samen met de initiatiefnemers van Holland Park, Snippe Projecten BV en Bouwaccent BV, de bouwer en burgemeester Boog, wethouder Scholten en andere leden van het gemeentebestuur van Diemen.

Faciliteiten
Minister Stef Blok prees de kwaliteit van het nieuwe plan voor Holland Park en de visie van de initiatiefnemers om het voormalige kantorenpark te transformeren tot een gewilde woonlocatie. Wethouder Lex Scholten onderstreepte de goede samenwerking tussen Holland Park en de gemeente Diemen die maakt dat de ontwikkeling zo voorspoedig verloopt. Scholten hoopt dat bewoners van Holland Park zich niet vooral op Amsterdam zullen richten, maar ook Diemen zullen ontdekken en gebruik zullen gaan maken van de lokale faciliteiten zoals de winkels, de sportvoorzieningen en De Omval. De bouw van blok 1 is nu gestart. Binnenkort volgt blok 2 dat binnen 2 maanden ook al bijna is uitverkocht. Op 26 september gaan 25 exclusieve appartementen in toren 1 in de verkoop. Toren 1 is de eerste woontoren die in de verkoop gaat in Holland Park.

Uiteindelijk telt Holland Park in de toekomst 3.000 woningen. Het plan is geïnspireerd op Sluseholmen in Kopenhagen en kent een vergelijkbare opzet met appartementen aan grachtjes en een park. Het stedenbouwkundige plan is gemaakt door de architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters, die ook het ontwerp van blok 1 voor zijn rekening heeft genomen. Karres en Brands verzorgt het ontwerp van de openbare inrichting in het gebied.

De aantrekkelijke woonwijk Holland Park komt op de plaats waar tot voor kort een leegstaand kantorenpark stond van 100.000 m2. Mede door dit initiatief is de kantorenleegstand in de Amsterdamse regio in het algemeen en Diemen in het bijzonder sterk gedaald.