Zee

In het verleden stonden de meeste voetbalstadions midden of vlak bij een woonwijk. De supporters gingen lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar het stadion. Om de veertien dagen liepen supporters van Ajax over de Middenweg naar De Meer, andere namen de tram en stapten uit bij het voormalige eindpunt van lijn 9. Tot ver in de jaren 80 werden voetbalwedstrijden door vrijwel alleen maar mannen en jongens bezocht.

Veel klassieke en sfeervolle stadions in Nederland hebben de laatste decennia plaatsgemaakt voor moderne voetbaltempels. De oude stadions voldeden niet meer aan de eisen van de supporters (door gladde marketingfiguren ook wel 'klanten' van de club genoemd). De sanitaire voorzieningen waren vaak zeer slecht en nauwelijks berekend op vrouwen, van wie er steeds meer naar het stadion kwamen. Daarnaast hadden stadions een beperkt aantal parkeerplaatsen. Veel bezoekers van De Meer parkeerden hun auto in de woonwijken in Diemen. Dit resulteerde in klachten van de bewoners. Er werden toen maatregelen genomen. Als Ajax thuis speelde mochten automobilisten van buiten Diemen het dorp niet in.

De moderne stadions bieden meer comfort. Dit heeft tot gevolg gehad dat er nog meer vrouwen en businessfiguren in driedelig pak naar voetbalwedstrijden komen. De plekken waar de moderne stadions zich bevinden spreken dikwijls nauwelijks tot de verbeelding. Niet zelden is een stadion gebouwd in een sfeerloos industriegebied.

Ik moest eraan denken toen een groot supporter van Ajax mij onlangs een luchtfoto van het stadion van de Noorse voetbalclub Molde liet zien. Die club is een van de tegenstanders van Ajax in de Europa League. Het stadion van Molde ligt vlak bij de zee, de Atlantische Oceaan om precies te zijn. Hoewel het niet makkelijk is om met behulp van een luchtfoto afstanden te schatten, ligt het stadion niet verder dan een meter of vijftig van de zee. Net te ver om de bal vanuit het stadion in het water te schieten.