Wat (toneel)rook en het alarm gaat af: iedereen verlaat rustig de zaal.
Wat (toneel)rook en het alarm gaat af: iedereen verlaat rustig de zaal.

Na 50 minuten gaat
het brandalarm af

DIEMEN - Als woensdagavond 2 september de tweede voorstelling van het theaterseizoen in De Omval een minuut of 50 bezig is, gaat het brandalarm af. Er is wat rookontwikkeling vanaf het toneel. Het publiek verlaat de zaal via de gewone uitgang en de nooduitgang en wordt naar de fontein voor het gemeentehuis geleid.

Daar wachten we af wat er komen gaat. Een beetje lacherig. Want deze ontruiming is niet echt, het is een oefening en onderdeel van de voorstelling 'Sirene' van cabaretière Yvonne van den Eerenbeemt. Voor wie het in de aankondiging gemist had, was het vanaf de eerste minuut van de voorstelling duidelijk dat de ontruimingsoefening zou komen. Yvonne begon als een ware stewardess met een veiligheidsinstructie.

Yvonne van den Eerembeemt is een beginnend cabaretière en Sirene is haar eerste avondvullende voorstelling. Zij speelde hem in Diemen vorige week voor de allereerste keer. De Omval heeft een lange traditie in het openstellen van haar podium voor beginnend talent. Naast grote namen is er ieder seizoen in de programmering plek voor nieuwe namen. Bij de opening van dit seizoen, een dag eerder, lieten vijf beginnende cabaretiers een deel van hun voorstelling zien, zodat de bezoekers vast een voorproefje kregen van hun voorstellingen die later in De Omval te zien zijn. Een mooi initiatief en de sneak previews smaakten naar meer.

Terug naar woensdag. Was Yvonne tevreden over haar eerste ontruimingsvoorstelling? "Ja, het ging goed en het publiek deed ook goed mee. Ik ben op het idee gekomen voor deze voorstelling toen ik een keer mocht komen optreden in Haarlem. Er was alleen die avond wel een ontruimingsoefening, werd erbij gemeld. Dat bracht me op het idee om dan ook een voorstelling rond een ontruimingsoefening te maken. Ik hoop natuurlijk dat andere theaters De Omval volgen." Op 12 oktober is de première van 'Sirene 'in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Kijken of ze die grote zaal ook leeg krijgt.

De ontruimingsoefening, ook al is het onderdeel van de voorstelling, is echt. De medewerkers van De Omval kunnen zo oefenen voor als het eens menens is en het wordt duidelijk waar nog verbetering nodig is. Hoe het alarm weer uitgezet moet worden, weten ze nu bijvoorbeeld. En ook dat het handig is om de veiligheidsvestjes voor de BHV'ers boven bij de zaal te leggen. De oefening zelf verliep goed: iedereen was snel en zonder paniek buiten. Toch een veilig gevoel als we de volgende keer weer van een mooie film of voorstelling genieten in De Omval.

Buiten wachten op wat er komen gaat.