Martin van Egmond voor de dug-out.
Martin van Egmond voor de dug-out. Foto: Trudy Kroese

'SV Diemen moet aanvallend en aantrekkelijk spelen'

DIEMEN - Martin van Egmond (46) is dit seizoen trainer/coach van de zondagselectie van SV Diemen. Hij is de opvolger van Marc Stuut die afgelopen seizoen met SV Diemen kampioen werd van de vierde klasse F. In een beslissingsduel klopte SV Diemen SV Ouderkerk, dat toen werd getraind door Van Egmond. SV Ouderkerk promoveerde via de nacompetitie eveneens naar de derde klasse. SV Diemen verloor zondag de competitie-ouverture bij Hercules Zaandam: 4-0. Een nadere kennismaking met de trainer van SV Diemen.

Toen Martin van Egmond in januari een eenjarig contract bij SV Diemen tekende was hij met zijn club SV Ouderkerk samen met concurrent SV Diemen in de race voor de titel in de vierde klasse F. De trainer sprak toen de hoop uit dat beide teams zouden promoveren. SV Diemen werd kampioen na een beslissingsduel tegen SV Ouderkerk dat op het veld van Roda '23 in Amstelveen werd gespeeld. SV Ouderkerk en Fortius promoveerden via de nacompetitie eveneens naar de derde klasse.

Een aantal prominente spelers is vertrokken, onder wie Pierre Tosch en Kevin Kroese. Is SV Diemen zwakker geworden?
"Ik vind het jammer dat Kevin Kroese naar een andere club is vertrokken en Pierre Tosch is gestopt. Maar ik heb respect voor hun besluit. Achterin hebben we Eber Akka voor de positie van Pierre en op het middenveld kijken wij nog hoe we de positie van Kevin Kroese het beste kunnen invullen. We hebben er een aantal nieuwe jongens bij. Wij zullen nog moeten zien of de ploeg inderdaad minder sterk is geworden."

Hoe wil je SV Diemen laten spelen?
"Bij SV Ouderkerk speelde ik met drie spitsen. SV Diemen is gewend om met twee spitsen te spelen. Ik zie geen reden om dit te veranderen, maar ik ben wel van mening dat een team tijdens een wedstrijd moet kunnen omschakelen op een ander systeem. Dus van een systeem van twee spitsen overstappen naar een systeem van drie aanvallers."

Wil je met een vaste basiself gaan spelen?
"Na de laatste bekerwedstrijd tegen FC Abcoude heb ik de selectie in twee groepen verdeeld: de A-selectie en de selectie voor het tweede elftal. Bij het eerste elftal werk ik met een selectie van achttien spelers. Elke trainer is afhankelijk van blessures en schorsingen. Ik vind het belangrijk dat er veel concurrentie binnen een selectie is. Dat houdt de spelers scherp."

SV Diemen heeft veel talentvolle A-junioren.
"Een aantal A-junioren maakte vorig seizoen al deel uit van de selectie van het eerste. Manolito Joren is een goed voorbeeld. Hij heeft vorig seizoen veel wedstrijden gespeeld en is dit seizoen pas op een leeftijd dat spelers bij de senioren uitkomen. Een aantal A-junioren is doorgestroomd en de kans is aanwezig dat er jonge spelers bij de selectie van het eerste komen. Ik zal dit seizoen vaak contact onderhouden met Urvin Lee. Hij is sinds het begin van dit seizoen trainer van de A1-junioren."

Welke ambities heeft SV Diemen dit seizoen?
"De club heeft de ambitie uitgesproken dat het doel is om zich dit jaar te handhaven in de derde klasse. Maar stiekem hoop ik dat wij ook een periodetitel kunnen pakken. Daarnaast wil ik met SV Diemen aanvallend en aantrekkelijk voetbal spelen. Ik zie graag dat mijn team de bal heeft."

Wat kun je zeggen van de andere ploegen in de poule?
"Roda '23 is vorig jaar gedegradeerd uit de tweede klasse en heeft een sterke ploeg. Ik heb begrepen dat ook ASV Arsenal en AGB een goede ploeg hebben. Het is inderdaad leuk dat SV Diemen en SV Ouderkerk weer bij elkaar in de poule zitten. Op 6 december spelen wij de uitwedstrijd tegen SV Ouderkerk en de return in Diemen is op de laatste dag van het seizoen."

Er is veel rivaliteit tussen SV Ouderkerk en SV Diemen?
"Jazeker. Toen ik een contract voor SV Diemen had getekend waren er mensen bij SV Ouderkerk die twijfelden of ik mij nog wel volledig zou inzetten voor die club. Ik heb hen toen uitgelegd dat ik per se wilde promoveren. Dat staat goed op mijn cv. En elke sportman wil winnen. En nadat wij de beslissingswedstrijd tegen SV Diemen hadden verloren waren er ook enkele mensen die vervelende dingen tegen mij hebben geroepen. Maar dat kan gebeuren. Ik ben heel blij dat SV Ouderkerk via de nacompetitie is gepromoveerd. Ik ben op een mooie manier bij die club weggegaan."

Kun je de twee verenigingen vergelijken?
"SV Diemen en SV Ouderkerk zijn enigszins vergelijkbaar. Het zijn beide clubs in een dorp met een mooie accommodatie en veel jeugdleden. Maar ik denk dat SV Diemen als vereniging iets verder is dan SV Ouderkerk. Alle hoogste jeugdteams van SV Diemen komen uit in de divisie. Dat zegt veel over het niveau."

Beslissingsduel tussen SV Diemen en SV Ouderkerk.