Danny Blind opende in 2012 het Diemerplein samen met zoon Daley en jeugdspelers van SV Diemen. Nu moet hij Oranje redden.
Danny Blind opende in 2012 het Diemerplein samen met zoon Daley en jeugdspelers van SV Diemen. Nu moet hij Oranje redden. Foto: Trudy Kroese

Veel vertrouwen in bondscoach Danny Blind

DIEMEN - Iedereen heeft een mening over het Nederlands elftal, dus telt Nederland wel 16 miljoen bondscoaches. Maar de enige echte bondscoach woont in Diemen. Danny Blind moet de EK-kwalificatie van Nederland uit het slop trekken; de duels van komende week zijn cruciaal. Diemenaren hebben het volste vertrouwen in bondscoach Blind en hebben nog wat tips voor hun plaatsgenoot.

Voetballiefhebber en ex-wethouder Steven Dijk hoopt dat Danny Blind het goed gaat doen. "Diemen is door een wetenschapper ooit omschreven als de slechtste voetbalgemeente van Nederland. Ik vind het daarom leuk dat de bondscoach hier woont en de roots van de beste speler in Diemen liggen. Die beste speler is Daley Blind. Ik zal uitleggen waarom ik dat vind. Een speler als Robben kan maar op één positie spelen. En als hij geblesseerd is, moet het systeem worden aangepast. Daley kan op drie posities spelen: op het middenveld, centraal achterin en links op de flank. De Volkskrant schreef vorige week dat het jammer is dat Danny Blind maar één zoon heeft. Ik begreep die opmerking van die journalist. Het leuke vind ik ook dat Danny Blind als inwoner van Diemen benaderbaar is. Een paar weken geleden kwam ik hem tegen toen hij boodschappen deed bij de Jumbo in Diemen-Noord. Hij is altijd aanspreekbaar."

Linkerbovenhoek
Dijk hoopt dat Danny Blind het goed doet als bondscoach. "Het is lastig om daar nu iets van te zeggen. Een bondscoach heeft met allerlei factoren te maken, waaronder geluk. Ik hoor en lees dat Danny met een achterstand begint omdat hij medeverantwoordelijk is voor de resultaten die onder Guus Hiddink zijn behaald. Maar diezelfde mensen zeggen daar niet bij dat Danny ook medeverantwoordelijk is voor de derde plaats tijdens het WK in Brazilië."
Echte tips heeft Dijk niet. "Ik vind dat altijd vermakelijk als mensen die zelf niet hoger hebben gespeeld dan Diemen 5 opeens de pretentie hebben het beter te weten dan een topcoach. Maar ik ben ervan overtuigd dat als de aanvallers de bal vooral heel hard in de linkerbovenhoek schieten en de verdedigers dit keer geen penalty's tegen veroorzaken, de beide wedstrijden met gemak gewonnen worden."

Wereldbeker
Danny Post, algemeen coördinator van de Kinderzomerspelen: "Als ik aan Danny Blind denk, denk ik aan de wedstrijd om de wereldbeker tegen Gremio in Tokio. Danny benutte toen de penalty waardoor Ajax won. Dat Danny net als ik in Diemen woont, maakt mij wel trots. Dat wij dezelfde voornaam hebben, vind ik alleen maar leuk. Ik vind het goed dat Danny Blind bondscoach is geworden. Ik verwacht dat hij het goed zal doen en dat het Nederlands elftal naar het EK in Frankrijk gaat. Wat hij moet doen om succesvol te zijn? Dat is simpel: meer Ajacieden selecteren en opstellen."

Danny Post gaat ervan uit dat Blind het Nederlands elftal aanvallend en leuk voetbal laat spelen. Dat is belangrijk voor Post, want omdat hij bij zijn favoriete club Ajax te weinig van het spel genoten heeft, heeft hij zijn seizoenkaart niet verlengd.

Prikkelen
Proftennisser Colin van Beem uit Diemen is voetballiefhebber en volgt het Nederlands elftal. "Ik denk dat Danny Blind de juiste persoon is om bondscoach te zijn. Ik hoop dat hij de spelers kan prikkelen en goede resultaten met het Nederlands elftal gaat behalen. De spelers van een nationaal team spelen niet wekelijks met elkaar. Een bondscoach is vooral bezig om in korte tijd een team te smeden dat goed kan samenspelen. Want voetballen kunnen alle spelers natuurlijk."

'Ik kwam Danny laatst tegen bij de Jumbo, hij is heel benaderbaar'