Afbeelding

Diemense klokkenroof

In de toren van de hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan hing een bijzondere luidklok. De klok werd in 1753 in Amsterdam gegoten door Ciprianus Cranz Jansz.

Oorspronkelijk hing deze klok in de rooms-katholieke Mariakerk te Ouddiemen. Toen deze kerk verzakte en moest worden afgebroken, werd de 346 kg wegende luidklok opgeborgen. Toen het Diemense bestuurlijke en kerkelijke centrum werd verplaatst naar Diemerbrug werd de klok in 1807 in de toren van de daar gebouwde nieuwe protestante kerk geplaatst. In 1865 werd deze kerk wegens bouwvalligheid vervangen door een nieuwe hervormde kerk (een ontwerp van de Amsterdamse architect P. Hamer). De klok kwam nu te hangen in de achtkantige opbouw van de kerktoren.

Zoals bekend werd ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter leeggeplunderd. Ook de kostbare bronzen kerkklokken werden overal uit de kerken gesloopt om omgesmolten te worden. In december 1942 werd de klok uit de hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan verwijderd. Als door een wonder overleefde de klok de oorlog en kwam weer terug in Diemen. De klok is nu onderdeel van het herdenkingsmonument voor oorlogsslachtoffers bij het Diemense gemeentehuis.