Bondscoach

De bondscoach van het Nederlands elftal woont bij ons in de gemeente. Eigenlijk is dat wel leuk. Nu woonden en wonen er al sinds een jaar of veertig veel spelers en trainers van Ajax in Diemen. Veel mensen die hier wonen zijn eraan gewend en jonge voetballiefhebbers vinden het leuk om een Ajacied tegen te komen.

Ik heb de indruk dat de meeste volwassen voetballiefhebbers in Diemen de spelers van Ajax gewoon met rust laten. Je komt hen soms op straat of in het winkelcentrum tegen. Als een voormalige speler van Ajax eens een biertje pakt in de kroeg om de hoek, laten wij hem lekker met rust. De enige speler van Ajax die overdreven last had van bewonderaars was Dani. De Portugese playboy werd belaagd door vrouwelijk schoon. Zijn loopbaan duurde te kort en kende te weinig successen.

Terug naar de bondscoach. Ik vroeg recent aan een aantal voetbalvrienden wat zij ervan vinden dat onze dorpsgenoot Danny Blind bondscoach van Oranje is. Een van de voetbalvrienden sloeg ik over. Hij heeft al een jaar of dertig een aversie tegen Blind. Waarom is mij niet duidelijk. Het gaat bij de goede man zo ver dat hij ook de kwaliteiten van Daley Blind niet op waarde kan schatten. Wij lachen er altijd om en kunnen het niet nalaten om het er bij hem in te wrijven dat Daley Blind aan een prachtige loopbaan bezig is en het heel goed doet bij de topclub Manchester United.

Tijdens de vele gesprekken die wij over voetbal voeren blijkt altijd dat de heren meer met Ajax hebben dan met het Nederlands elftal. Alleen als het Nederlands elftal goed presteert tijdens een WK of EK raken zij enthousiast.

Een gedistingeerde heer met een jaar of zestig voetbalervaring bleek het niet echt belangrijk te vinden dat de bondscoach in ons dorp woont. "Ik vind het allemaal prima, zolang Danny Blind zijn boodschappen in Diemen blijft doen en niet naar de winkels in Noordwijk gaat", was zijn droge commentaar.