Programma

Ajax verstrekt sinds het begin van dit seizoen bij thuiswedstrijden geen programmaboekjes meer. De Kick Off is definitief verleden tijd.

Jammer, want bij het bezoeken van een voetbalwedstrijd horen wat mij betreft een beker koud bier, een warme worst en een programmaboekje.

De Kick Off kon niet tippen aan het programma dat ik in de jaren zeventig en tachtig voor elke thuiswedstrijd in De Meer kocht. Ik heb er een aantal bewaard. 'Officieel programma Ajax' stond er op de voorkant die verder gesierd werd door een portret van een Ajacied: Wim Suurbier, Ruud Krol, Ruud Geels. Er hebben minder goede spelers in het prachtige shirt van Ajax gespeeld. Later veranderde de cover van het blad.

In afwachting van het begin van de wedstrijd werd het programma met veel aandacht gelezen. Er stond nieuws in over Ajax, over de tegenstander van die middag (of avond) en andere interessante informatie, zoals statistieken. Vooral in de jaren zeventig hadden de samenstellers wel eens moeite om aan voldoende artikelen te komen om het blad te vullen. Er werd dan voor een op het oog willekeurig nieuwsfeit over voetbal gekozen.

Een berichtje herinner ik mij nog helder. Het ging over de mij toen onbekende Deense voetballer Finn Laudrup. Hij had een contract getekend voor de club KB uit Kopenhagen. Eerder had hij in Oostenrijk gevoetbald. Het bericht bleef mij om de een of andere reden bij, misschien omdat ik de voornaam van de voetballer apart vond klinken.

Toen het Deense supertalent Michael Laudrup jaren later doorbrak als internationaal topspeler dook de naam van zijn vader weer op. Finn was de vader van twee voetballers. De briljante Michael en de uitstekende Brian.

In de jaren negentig speelde eerst Michael en daarna Brian enige tijd voor Ajax. Dat had de persoon die het bericht over Finn Laudrup in het programmaboekje opnam nooit kunnen bedenken.