Jolanda van Dam met haar kinderen.
Jolanda van Dam met haar kinderen.

Jolanda van Dam schrijft tweede kinderboek

DIEMEN - 'Papa en man wonen apart' is de titel van het tweede kinderboek dat Jolanda van Dam uit Diemen heeft geschreven. Het boek is bestemd voor kinderen vanaf vier jaar en is te koop bij onder andere boekenzaak Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Jolanda en haar man Marten zijn ouders van drie kinderen: dochters Line van acht en Yrsa van zes en zoon Rens van vier. Toen zij in verwachting was van haar tweede nam ze een hele stapel boekjes over de komst van een zusje of broertje mee naar huis voor haar oudste. Maar eigenlijk waren al die boeken net niet wat ze zocht. Dus schreef Jolanda van Dam het maar zelf. Twee jaar geleden verscheen haar eerste boek: 'Mama heeft een baby in haar buik'.

Haar tweede boek 'Papa en mama wonen apart' gaat over het meisje Kiki. Door de scheiding van haar ouders verandert er een hoop in het leven van Kiki. Zij en haar moeder verhuizen naar een ander dorp terwijl Kiki's vader en grote zus achterblijven. In de klas van haar nieuwe school voelt Kiki zich anders. De andere kinderen hebben vast allemaal een vader en een moeder, denkt ze. Door de vondst van een ziek vogeltje ziet Kiki dat niets is wat het lijkt.

Jolanda geeft aan dat het een sprookjesachtig boek is waarin de verschillende thuissituaties van kinderen worden belicht.

"Gescheiden ouders, geen ouders, ruziƫnde ouders, adoptieouders en twee ouders van hetzelfde geslacht passeren allemaal de revue. Dit boek helpt kinderen (en hun ouders) om hun eigen thuis en die van vriendjes beter te begrijpen. Tijdens een vogelvlucht zien de kinderen dat 'anders' eigenlijk heel normaal is. Door de mooie tekeningen en het sprookjesachtige verhaal is dit boek ook nog eens gewoon leuk om te lezen."

Inspiratie
Jolanda laat zich inspireren door haar eigen kinderen. "Onze kinderen (en vooral onze oudste dochter) stellen vragen over de thuissituaties die zij bij andere kinderen aantreffen. Het boek kan ouders helpen om voor kinderen ingewikkelde zaken op een duidelijke manier uit te leggen. Maar ik merk zelf dat kinderen meestal praktisch met situaties omgaan. De ouders van mijn man zijn gescheiden. Onze kinderen zijn niet anders gewend dan dat zij van zijn kant twee paar oma's en opa's hebben."

'Kinderen gaan meestal praktisch met situaties om'

Annemiek van der Steen heeft net als voor het eerste boek van Jolanda de tekeningen gemaakt. Annemiek is ontwerpster voor een groot warenhuis en al jarenlang bevriend met Jolanda.

Jolanda van Dam is directeur van de Diemense kinderdagverblijven Hakim (Diemen-Centrum) en Pino (Diemen-Zuid). Het schrijven van kinderboeken doet zij in haar vrije tijd in de avonduren en in de weekeinden.

Van haar eerste boek werden 1000 exemplaren gedrukt die vrijwel allemaal werden verkocht. Jolanda is van plan om in de toekomst meer kinderboeken te schrijven. "Ik ben van plan om een boek over pesten te schrijven. Dat is iets waar veel kinderen mee te maken krijgen."

Het boek is ook via internet te bestellen: zowel op de website van de uitgever Trichis als bij Bruna en bol.com.