Burgemeester Erik Boog voelt zich thuis in Diemen.
Burgemeester Erik Boog voelt zich thuis in Diemen. Foto: Trudy Kroese

'Ik voel mij erg welkom in Diemen'

DIEMEN - Erik Boog werd op 19 mei geïnstalleerd als burgemeester van Diemen. Hij is nu honderd dagen in functie. Boog heeft de afgelopen periode een kennismakingsprogramma afgewerkt dat nog niet is voltooid. De burgemeester voerde veel gesprekken en legde werkbezoeken af. "Ik voel mij erg welkom in Diemen."

Hoe kijkt u terug op de eerste honderd dagen als burgemeester van Diemen?
"Ik vind het tot dusver fantastisch. Ik heb de afgelopen periode veel over Diemen geleerd en veel mensen leren kennen. De meeste mensen die ik heb gesproken zijn open en direct. Ik voel mij hier erg welkom. Ik heb voordat ik hier begon verteld dat ik een burgemeester wil zijn die benaderbaar en aanspreekbaar is. Ik wil dat de mensen hun verhaal tegen mij kunnen doen. Veel mensen weten me nu al te vinden. Ik wil zo voeling houden met wat er leeft en vind ook dat we er als gemeente moeten zijn voor de burgers. Daarom wil ik mijn oor goed te luisteren leggen."

Boog toont een overzicht van de gesprekken en werkbezoeken die hij achter de rug heeft. Het zijn er veel. Het gaat onder meer om bezoeken aan verenigingen, organisaties, evenementen en mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt of zestig jaar of langer getrouwd zijn.

Wat heeft de meeste indruk op u gemaakt?
"Ik heb veel mensen bezocht in Beukenhorst die na de gasexplosie van vorig jaar weer zijn teruggekeerd naar hun woning. Bij een aantal van die bezoeken is mijn vriendin Wahida aanwezig geweest. Die mensen hebben een erg moeilijke tijd achter de rug. Het is heel ingrijpend geweest. Maar de meeste mensen zijn er toch in geslaagd om hun leven weer op te pakken en kijken vooruit. Dat was mooi om te merken. Verder is mij duidelijk geworden dat er in Diemen heel veel inwoners zijn die zich als vrijwilliger inzetten. Bijvoorbeeld voor verenigingen of organisaties. Daar heb ik grote waardering voor."

U was lange tijd wethouder in Hilversum. In hoeverre verschilt uw vorige functie met die van burgemeester?
"Een aantal zaken is hetzelfde. Ook als burgemeester heb ik te maken met procedures en besluitvorming. De gemeenteraad is democratisch gekozen en is het hoogste orgaan en de baas van de gemeente. Maar ik voel mij als burgemeester eindverantwoordelijk voor het totaalbeeld en de uitstraling. Het verschil met de functie van wethouder is dat ik als burgemeester zeven dagen per week 24 uur per etmaal beschikbaar ben. Als er bijvoorbeeld iets op het gebied van de openbare orde en veiligheid aan de hand is, moet ik direct aanspreekbaar zijn."

U beheert de portefeuille Personeel en Organisatie. Onder het personeel is veel onrust over Duo+, de gemeentelijke samenwerking met Ouder-Amstel en Uithoorn.
"Wat betreft die samenwerking ben ik op een rijdende trein gesprongen. Er liggen besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen. De ondernemingsraad van de gemeente Diemen heeft een negatief advies gegeven. Dat vind ik jammer. Ik heb begrepen dat het personeel door een aantal zaken was verrast. Mijn streven is dat de mensen die hier werken snel duidelijkheid krijgen over hoe hun toekomst eruitziet. Communicatie is erg belangrijk."

"Ik hecht wat dat betreft aan open contacten. Daarom heb ik op mijn eerste werkdag 's morgens een werkontbijt gehouden en inmiddels ben ik bij veel gemeentelijke afdelingen langsgeweest. Vanaf september start ik met verjaardagslunches. Ik ga dan met alle mensen binnen de organisatie die die maand jarig zijn een gezamenlijke lunch houden. Zo houd ik voeling met wat er leeft. Ik ben benieuwd waar de medewerkers trots op zijn, wat hen inspireert."

Wanneer verhuist u naar Diemen?
"Ik woon nu nog in Hilversum. Ik reis meestal met de trein, dat gaat heel goed. De ambtswoning wordt nu op orde gebracht. Wij hopen eind september, begin oktober naar Diemen te verhuizen. Daar hebben wij erg veel zin in."

Burgemeester Boog vertelt dat hij Diemen veiliger wil maken.
"Misdaad heeft een enorme impact op de slachtoffers. Ik ben langsgeweest bij de heer Knijf van de slijterij in de Arent Krijtsstraat. Hij is onlangs diverse keren slachtoffer geworden van inbraken in zijn zaak. Dat komt hard aan. Veiligheid telt voor burgers zwaar en daar moeten we als gemeente dus meer aan doen. Ik zie dat echt als een opdracht. Diemen kan veiliger worden als er nauwer wordt samengewerkt, beter informatie wordt uitgewisseld en in een vroeg stadium wordt gesignaleerd. Ik denk dan onder andere aan betere samenwerking tussen gemeente, politie en de bewoners zelf. De handhavers van de gemeente zijn veel op straat en signaleren veel. Ik wil die ogen en oren op straat echt benutten. Als bepaalde informatie in een vroeg stadium wordt gedeeld kan er ook snel worden gereageerd. Daardoor kunnen problemen worden voorkomen. Preventie is enorm belangrijk. Ook op andere terreinen waar de gemeente actief is, kunnen we kijken of we inbreuken op de veiligheid kunnen voorkomen. Samen met het jeugdwerk en de scholen kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan of andere overlast veroorzaken. Het is van belang dat we blijven investeren in goede voorzieningen voor de jeugd."

De burgemeester wil ook werken aan het verbeteren van het imago van de gemeente.
"Ik omarm de campagne 'Daarom Diemen'. Wij moeten niet in het defensief gaan, maar juist op een positieve manier het imago van Diemen verbeteren. In de gesprekken die ik tot nu toe had, merk ik een typisch Diemense bescheidenheid. Natuurlijk zijn we met Amsterdam zo dicht naast ons altijd wat kleiner, maar Diemen heeft echt genoeg om trots op te zijn: onze eigen schaal, de goede verbindingen, de natuur, het verenigingsleven. Samen met ondernemers, clubs, organisaties en natuurlijk met de Diemenaren zelf wil ik dat uitdragen. Ik sta voor de eigenheid en zelfstandigheid van Diemen."

Hij geeft aan dat hij veel steun ondervindt van zijn vriendin Wahida.
"Een wethouder heeft niet alleen contact met zijn collega's binnen het college van B en W, maar heeft ook dikwijls overleg met zijn fractie en zijn politieke achterban. Een burgemeester staat er vaker alleen voor. Ik overleg een aantal zaken met Wahida. Zij is dan mijn klankbord. Wij zijn samen een avontuur gestart in Diemen en de start voelt zeker goed."

Vlak na de installatie als burgemeester met oud-burgemeester Amy Koopmanschap.