Dansen tijdens 25-jarig bestaan.
Dansen tijdens 25-jarig bestaan. Foto: Trudy Kroese

De Octopus viert 25-jarig bestaan

DIEMEN - De openbare brede school De Octopus aan het Schoolpad in het centrum van Diemen bestaat 25 jaar. Dit werd maandagochtend aan het begin van de eerste dag van het nieuwe schooljaar gevierd met een korte bijeenkomst voor de kinderen en de leraren. Zij dansten onder leiding van gymlerares Mirella Braat.

In augustus 1990 fuseerden de Henri Dunantschool en de Burgemeester H. Dallingaschool. De nieuwe naam werd De Octopus. De leerlingen kregen les in het huidige schoolgebouw dat op de plaats was gebouwd waar voorheen de Burgemeester H. Dallingaschool stond. De Henri Dunantschool stond op de plek waar tegenwoordig de brede school De Nieuwe Kring staat. Het gebouw van De Octopus werd zes jaar geleden uitgebreid en gerenoveerd. De ongeveer 300 leerlingen volgen lessen in een gebouw dat voldoet aan de moderne eisen. Buiten de school zijn diverse plekken waar kinderen kunnen spelen.

In het gebouw zijn tevens de buitenschoolse opvang van De Octopus, de voorschoolse opvang voor schoolgaande kinderen, de peuterspeelzaal De Dolfijn voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar, kinderdagverblijf De Zeesterren voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de naschoolse activiteiten, zoals de Kinderkringen en de cursussen van Stichting Welzijn Diemen, gevestigd.

Gaby Etman is sinds augustus 2011 directeur van OBS De Octopus. Zij is tevreden over de ontwikkeling die de school de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt. "Toen ik hier pas werkte hoorde ik van ouders dat er een frisse wind door de school was gaan waaien. Die is inmiddels gaan liggen, maar de reacties van de ouders zijn nog steeds positief. Dat geldt ook voor de resultaten van de leerlingen. De leerkrachten van De Octopus blijven zich ontwikkelen en hebben cursussen gevolgd om nieuwe lesmethoden en lesmodellen te leren."

Gaby vindt het belangrijk om ouders nauw bij de school te betrekken. Ouders krijgen regelmatig de gelegenheid om via enquêtes en tijdens bijeenkomsten of persoonlijke gesprekken hun mening te geven. De leerlingen worden serieus genomen. Er is sinds enkele jaren een kinderraad. De leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 kiezen aan het begin van het schooljaar een klassenvertegenwoordiger die deel uitmaakt van de kinderraad. Dat proces is onderdeel van het vak burgerplicht en is leerzaam voor de leerlingen.

Gaby: "De kinderraad bestaat uit de vijf klassenvertegenwoordigers van de vijf groepen van de bovenbouw. De leerlingenraad overlegt maandelijks met mij. Het gaat er tijdens de vergaderingen heel serieus aan toe en er worden ook verslagen van de vergaderingen gemaakt. Een van de wensen van de kinderen die is ingewilligd is dat wij tosti-ijzers hebben aangeschaft zodat de kinderen tijdens de middagpauze tosti's kunnen maken."

De leiding en het team van De Octopus streven ernaar dat de leerlingen les krijgen in een veilige en prettige omgeving. De Octopus doet mee aan KiVa, een programma dat erop is gericht om pesten tegen te gaan. "Wij benadrukken dat de norm is om niet te pesten. Pesten is iets wat je niet doet. Uit metingen en ervaringen vanuit het team maak ik op dat het programma aanslaat. Wij besteden ook aandacht aan pesten via de sociale media. Hoewel deze vorm van pesten meestal in de privétijd van de kinderen plaatsvindt, ontkom je daar soms niet aan."

De Octopus ruimt regelmatig ruimte in het lesrooster in voor projecten binnen en buiten de school. Voorbeelden hiervan zijn het bezoek aan het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad in Diemen. Hier kregen leerlingen les in programmeren. Ook kregen leerlingen op school les van Koos de Vuilnisman. Hij leerde de scholieren over maatregelen die genomen kunnen worden om het afval te verminderen en de aarde dus schoner te maken. In december vertelde een medewerker van bureau Halt hoe er op verantwoorde wijze kan worden omgegaan met vuurwerk.

De Octopus hanteert sinds het begin van het vorige schooljaar een continurooster. De leerlingen hebben vijf dagen per week van 08.30 tot 14.00 uur school en eten tussen de middag met elkaar. De klassieke woensdagmiddag behoort tot de verleden tijd. Na afloop van de lessen kunnen kinderen meedoen aan naschoolse activiteiten of aan buitenschoolse activiteiten, zoals die door Stichting Welzijn Diemen worden georganiseerd. Een voorbeeld van die laatste activiteiten is een clinic bij een sportclub in Diemen. "Een aantal ouders moest aanvankelijk wennen aan het continurooster. Maar na een half jaar bleek ruim 80 procent van de ouders er positief over."

Les programmeren bij Randstad.
Les over vuurwerk.
Leerlingen vermaken zich tijdens Koningsspelen.