Erik Winkler op het NoordHollands Bierfestival.
Erik Winkler op het NoordHollands Bierfestival. Foto: Erik Winkler

Erik Winkler brouwt eigen bier: Erik's bier

DIEMEN - Erik Winkler (43) brouwt sinds januari 2015 zijn eigen bier in Diemen: Erik's Bier. De vier soorten bier die hij brouwt vinden gretig aftrek bij horecazaken, slijterijen en winkels. Erik is een bierbrouwer met een missie: hij wil de productie opvoeren en op termijn een brew-pub starten. Het liefst in Diemen of omgeving Diemen. "Ik wil groeien op basis van kwaliteit en verrassende smaken."

Erik Winkler is samen met zijn broer Ferry eigenaar van Dekoratie Studio Ferry Winkler aan Stammerkamp 14 in Diemen, waar zich ook de brouwerij bevindt. Hij is al lang geïnteresseerd in het proces van bierbrouwen. "Mijn interesse is gewekt toen ik als jongen van een jaar of tien op televisie een Teleac-documentaire zag over het proces van gisten. Er werd uitgelegd hoe onder andere brood, yoghurt en bier worden gemaakt. Ik vond het fascinerend om te zien hoe organismen door ons, en voor ons ingezet kunnen worden bij de productie van levensmiddelen. Rond mijn 14e was ik daarom van plan om na mijn middelbare school scheikunde te gaan studeren."

Een jaar later ging het gezin Winkler op vakantie naar Engeland. De vader van Ferry en Erik kocht tijdens die vakantie een blik waarmee hij maar liefst 21 liter bier kon maken. "Mijn vader ging bij ons thuis in de badkamer aan de Martin Luther Kinglaan aan de slag. Ik vond het magisch om te zien hoe het proces van gisten in zijn werk ging. Later ging mijn vader ook zelf wijn maken en weer later ook gedestilleerde drank. Maar nadat een keer de tank in de badkamer ontplofte, vond mijn moeder het genoeg geweest."

Erik ging na de middelbare school inderdaad scheikunde studeren, maar stopte daar na een jaar mee. "Die studie was mij te abstract. Ik verloor de interesse en nam afscheid van mijn droom om biochemicus te worden. Ik heb daarna de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie afgemaakt."

Als volwassene werd Erik liefhebber van speciale Belgische bieren. "Die soorten bier kun je echt niet vergelijken met pils. Een van mijn favoriete speciale Belgische bieren is de Rochefort 10. Als je in een echt speciaalbier-café een glas van dat bier drinkt kun je dat naar mijn mening vergelijken met het drinken van een kwaliteitswijn van vijftien jaar oud bij een restaurant met drie Michelin-sterren. Speciaalbieren hebben namelijk zelfs, nog meer dan wijn, een opbouw in smaak, geur en mondgevoel. Ze zijn daarom ook perfect bij verschillende gerechten te combineren. Een licht witbier bij vis en een zwaar hoppig bier bij een lekker stuk vlees." Hoe Erik dit weet? Omdat hij onlangs, na maanden van theoretische en praktische studie, zijn eerste graad voor de opleiding tot biersommelier behaald heeft bij Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON).

Een jaar geleden kwam bij Erik Winkler het idee op om zelf bier te gaan brouwen. Hij was van mening dat als hij dat wilde doen, hij er vol voor moest gaan. Hij ging enkele maanden in de leer bij verschillende grotere brouwerijen om zo het vak en de verschillende installaties te leren kennen. Dat betekende dat om 03.00 uur de wekker ging en hij van 04.00 uur 's nachts tot 17.00 uur 's middags als 'leerling-brouwer' meehielp. Ondertussen investeerde Erik fors in een eigen professionele brouwinstallatie en ging ook voor zichzelf aan de slag. In januari produceerde hij uiteindelijk zijn eerste eigen bier. "Met mijn eigen installatie brouw ik per brouwdag een redelijke hoeveelheid bier. Maar ik brouw ook bij grote brouwerijen waar ik dan de installatie mag gebruiken om een nog grotere capaciteit aan bier te kunnen brouwen."

Ik wil groeien op basis van kwaliteit en verrassende smaken.

Er worden momenteel vier bieren gebrouwen die onder de vlag van Erik's Bier verkrijgbaar zijn: Blond Bier, IPA (Indian Pale Ale), APA (America Pale Ale) en momenteel zit er een Bokbier in de fermentatievaten te rijpen. "Ik heb recent duizend liter Erik's Zware Piet bokbier met een hint van speculaas gebrouwen. Dat bokbier moet minimaal een aantal maanden blijven rijpen, zodat het na vier maanden perfect in balans gedronken kan worden. Ik sta in oktober met mijn Zware Piet op het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam."

Zijn bier wordt op dit moment op verschillende plekken verkocht, onder meer bij Strand Zuid (naast de RAI), slijterij Bien-Ici in winkelcentrum Kruidenhof, restaurant Roediez en diverse andere locaties in Nederland. "De huidige klanten wisten mij voornamelijk te vinden via mijn website en daarnaast vooral via mond-tot-mondreclame. Na het harde werken in de productie zal ik mij nu ook gaan richten op nieuwe verkooppunten, want dit bier is te lekker om niet gedronken te worden. Alle ontwikkelingen houd ik bij op www.eriksbier.com."

Erik is van plan om de productie van bier uit te breiden en daarvoor heeft hij een grotere brouwinstallatie nodig. "Ik wil graag een plek vinden waar ik de beste bieren op grotere schaal kan brouwen en waar mensen tevens mijn bier kunnen drinken in combinatie met een lekkere maaltijd: een brew-pub. Ik zou natuurlijk het liefst een plek in het centrum van Diemen vinden, maar als dat niet kan dan wil ik mij in Amsterdam vestigen."

Hij hoopt dat de gemeente Diemen enthousiast tegenover zijn initiatief staat. "In andere plaatsen zijn brew-pubs een succes gebleken. Mensen vinden het concept leuk. Vaak zie je dat het als een magneet werkt voor nieuwe stedelijke initiatieven en dat de brouwerij het kloppende hart wordt van de gemeenschap, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich laten verrassen door ambachtelijk gemaakte producten. Zo zorgt een brew-pub letterlijk voor leven in de brouwerij."