Woningen langs Weespertrekvaart worden gebouwd.
Woningen langs Weespertrekvaart worden gebouwd. Foto: Trudy Kroese

Steeds meer bewoners in Plantage De Sniep

DIEMEN - Plantage De Sniep is een wijk die volop in ontwikkeling is. Een aantal jaar geleden kwamen de eerste bewoners aan de noordkant van de nieuwbouwwijk wonen. Op dit moment worden er steeds meer woningen aan de zuidkant opgeleverd.

De eerste bewoners van Plantage De Sniep betrokken hun woning aan de noordkant van de nieuwbouwwijk, het stuk tussen het eindpunt van lijn 9 en de weg naar sportpark De Diemen.

Erwin, die lang in Diemen had gewoond, was verhuisd naar een appartement in Park De Meer op de plek waar vroeger het stadion van Ajax lag. "Ons appartement in de Watergraafsmeer was te klein geworden nadat wij een dochter hadden gekregen. Wij hebben toen een woning op Plantage De Sniep gekocht. In maart van 2010 kregen wij de sleutels."

Hij vertelt dat zijn vrouw en hij met veel plezier in de nieuwbouwwijk in Diemen wonen. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een zoon. "Wij wonen in een straat met leuke mensen en het bevalt ons hier heel goed. Het is een leuke buurt voor kinderen om op te groeien. De school is dichtbij en dat geldt ook voor de sportvelden. Onze dochter hockeyt bij Athena in de Watergraafsmeer, onze zoon gaat bij SV Diemen voetballen."

Wie door de straten aan de noordelijke kant van Plantage De Sniep loopt ziet vooral jonge mensen met kinderen. Zij genieten in de tuin van de zon of lopen op straat. Voor de kinderen is er volop ruimte om te spelen. De mensen die er wonen zijn vrijwel allemaal positief over hun woning en woonomgeving.

Enkele jaren geleden is begonnen met de ontwikkeling van de zuidkant van Plantage De Sniep. Door de onzekere situatie die door de financiële crisis was ontstaan, stagneerde de verkoop van de woningen. Maar, nadat er op initiatief van de gemeente was besloten om het project in delen 'op te knippen', ging de verkoop lopen. Er werd ervoor gekozen om steeds een beperkt aantal woningen in de verkoop te doen. Op het moment dat 70 procent van de woningen was verkocht, ging de bouw van start.

De woningtypen aan de zuidkant van Plantage De Sniep zijn gevarieerd. Op dit moment worden de woningen aan de waterkant van de Weespertrekvaart gebouwd. De toekomstige bewoners krijgen een tuin aan het water. De ontwerper van de wijk heeft ervoor gekozen om geen onafgebroken rij woningen langs het water te bouwen, maar ook plekken open te houden. Bewoners en bezoekers van de wijk houden daardoor vanaf de straat uitzicht op het water. Op die open plekken zijn langs het water kades aangelegd, waar mensen kunnen recreëren.

Paul is 64 en woont sinds januari 2013 aan de zuidkant van Plantage De Sniep. Zijn vrouw en hij woonden daarvoor 22 jaar in de wijk Bomenrijk in Diemen-Zuid. "Wij wilden nog eenmaal verhuizen en ook in Diemen blijven wonen. Het bevalt ons hier heel goed. Het is een prettige wijk met leuke woningen en goede speelvoorzieningen voor kinderen. Het is hier rustig en de woningen zijn goed geïsoleerd."

Op een speelplaats in de wijk vermaken drie kinderen zich naar hartenlust. Wethouder Lex Scholten geeft aan dat er op termijn nog drie speelplaatsen/parkjes aan de zuidkant van Plantage De Sniep worden aangelegd. De wethouder is tevreden over de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk. Hij vertelt dat er de komende jaren nog veel gaat gebeuren: aan de zuidkant van Plantage De Sniep wordt verder gebouwd in de richting van de spoordijk. Ook aan de noordkant wordt in de toekomst nog gebouwd. Het gaat om woningen op vrije kavels en om woningen bij het eindpunt van lijn 9.

De gedachte is om de keerlus van de tram op De Sniep groter te maken. Het wordt hierdoor mogelijk om ook binnen die keerlus woningen te bouwen. Dat zal dan gaan om gestapelde bouw. Er komt aan de noordkant van Plantage De Sniep nog een rij woningen. Die worden langs de Muiderstraatweg gebouwd. De Muiderstraatweg wordt op die plek verlegd met het werkspoor van de tram in het midden.

Doordat veel bewoners vrijwel tegelijkertijd in de wijk zijn komen wonen zijn de contacten dikwijls goed. Een groep jonge mannen die aan de noordkant van de wijk woont maakt bijvoorbeeld deel uit van een 'wielerclub', die vrijwel wekelijks op de racefiets stapt. Ook zijn er buurtfeesten in de wijk georganiseerd. Vorig jaar vond er voor de eerste keer een buurtfeest voor bewoners van de zuidkant plaats. Op zaterdag 29 augustus is er opnieuw een feest.

Woningen aan de zuidkant.
De noordkant van de wijk.