20. Nieuw clubhuis voor D.V.A.V. op Spoorzicht.
20. Nieuw clubhuis voor D.V.A.V. op Spoorzicht. Foto's: archief sv Diemen

'Sportpark Spoorzicht voelde als thuis'

DIEMEN - SV Diemen nam aan het einde van het seizoen 1989-90 afscheid van sportpark Spoorzicht. De club verhuisde naar sportpark De Diemen, waar veel meer ruimte was om te groeien. De voetbalvereniging groeide ook. En hoe! Met name de jeugdafdeling van de club telt nu een groot aantal leden.

Wie tegenwoordig op de Harmonielaan met de rug naar de eengezinswoningen staat ziet een woest natuurgebied. Het is moeilijk voor te stellen dat er op die plek ooit een sportaccommodatie lag waar voetbalclub SV Diemen en honkbalvereniging Giants speelden.

DVAV (Diemer Atletiek en Voetbal Vereniging), de voorloper van SV Diemen, werd op 16 juli 1931 opgericht en speelde aanvankelijk lange tijd aan de Ouderkerkerlaan in Diemen-Zuid. Toen op die plek in de jaren zestig voorbereidingen werden getroffen voor het realiseren van de woonwijk Diemen-Zuid moest de voetbalvereniging tijdelijk uitwijken naar sportpark De Diemen.

Dat sportpark lag toen op het grondgebied van de gemeente Diemen, maar was nog eigendom van de gemeente Amsterdam. In de zomer van 1969 kreeg de club een accommodatie op sportpark Spoorzicht. Op hetzelfde complex kwam het veld van honkbalvereniging Giants.

Het hoofdveld en het tweede veld van SV Diemen lagen langs de spoorlijn Diemen-Amsterdam. Het station in het centrum van Diemen werd pas in 1974 geopend. Het derde veld van de voetbalvereniging lag iets verderop, in het verlengde van de kantine. SV Diemen kon vanaf de herfst tot aan het begin van lente gebruik maken van de drie velden. Maar vanaf het moment dat de honkbalcompetitie van start ging werd het derde veld van de voetbalvereniging aan het honkbalveld toegevoegd. De honkballers begonnen al enige tijd voor het begin van de competitie met trainen en dit had tot gevolg dat er zo nu en dan een verdwaalde honkbal tussen voetballers, die op het derde veld speelden, terecht kwam.

Veel oudere inwoners van Diemen denken met plezier terug aan de periode dat de voetbalclub en honkbalclub op sportpark Spoorzicht speelden. Het sportpark lag vlak bij diverse woonwijken en was makkelijk bereikbaar. Thuiswedstrijden van het eerste zondagteam van de voetbalclub trokken dikwijls veel bezoekers. In die jaren konden veel amateurclubs in Nederland op veel toeschouwers rekenen. Mensen vulden hun vrij tijd anders in dan tegenwoordig. Ook wedstrijden van Giants trokken veel publiek.

Op 7 oktober 1974 werd de naam van de voetbalclub gewijzigd van DVAV in SV Diemen. In de loop van de jaren 80 werd duidelijk dat SV Diemen op sportpark Spoorzicht de grenzen van groei had bereikt. Het ledenaantal van de vereniging groeide. De verwachting was dat het ledenaantal nog verder zou toenemen door de bouw van nieuwbouwwijk Diemen-Noord. Er was behoefte aan meer ruimte. Giants vertrok aan het einde van de jaren 80 naar Almere.

De gemeente Diemen had de wens om zoveel mogelijk sportclubs op een plek in Diemen te concentreren. De gemeente was in die tijd bezig met de ontwikkeling van sportpark De Diemen, dat inmiddels was gekocht van de gemeente Amsterdam.

In de tweede helft van de jaren 80 kregen de nieuwe tennisvereniging TVDZ (opgericht op 1 april 1984), korfbalvereniging Diamco (die later na de fusie met AKV Victoria de huidige naam DKV Victoria kreeg) en honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors een plek op het ruime sportpark. In het najaar van 1989 sloeg wethouder Steven Dijk van Sportzaken de eerste paal van de nieuwe accommodatie van SV Diemen. Het complex van de voetbalvereniging werd op 25 augustus 1990 officieel geopend.

Er waren volop plannen voor de ontwikkeling van sportpark Spoorzicht. Aanvankelijk zouden er kantoren komen. Toen dit niet mogelijk bleek zou er een verpleeghuis worden gebouwd. Nadat ook dat niet haalbaar bleek en er geen alternatieven voorhanden waren, werd het gebied niet langer onderhouden en ontstond het huidige natuurgebied.

Martien van der Vegt (46) woonde met zijn ouders en twee broers op de Harmonielaan. Zijn ouders wonen daar nog steeds. "Er stonden in die tijd weinig bomen rond het veld van SV Diemen zodat wij vanuit ons huis een mooi uitzicht op het voetbalveld hadden. Ja, er kwamen wel eens honkballen in de buurt terecht, in de voortuinen of zelf in de achtertuinen. Er is ook wel eens een honkbal door een ruit van een woning gegaan. Nee, ik geloof niet dat dit bij ons is gebeurd." Hij kijkt met veel plezier terug op sportpark Spoorzicht. "Die velden lagen prachtig, midden in een woonwijk. Dat zorgde voor een Engelse voetbalsfeer. Mijn moeder hielp in de kantine van SV Diemen. Zij kwam wel eens met een bord patat naar huis en ging dan weer terug naar de kantine. Sportpark Spoorzicht voelde als 'thuis'." Martien speelt vanaf zijn kinderjaren bij SV Diemen en is een enorm trefzekere spits. Tegenwoordig speelt hij in het eerste veteranenteam van SV Diemen. "Ik vond het heel jammer dat SV Diemen naar sportpark De Diemen is verhuisd. Sportpark Spoorzicht lag een paar meter van mijn ouderlijk huis. De honkbalvereniging ging op een gegeven moment uit Diemen weg. Ik heb het altijd jammer gevonden dat SV Diemen niet een paar extra velden op sportpark Diemen heeft aangelegd en daar is blijven spelen."

01 Jacques Vermeulen toont een oude clubvlag van D.V.A.V. tijdens Koninginnedag 1969 als de eerste paal voor Spoorzicht wordt geslagen.
Afbeelding