Afbeelding
Foto:

Consistorie- of kerkkamer

Voor het nauwkeurig dateren van prentbriefkaarten is het nuttig te weten wanneer een bepaalde brug, huis of kerk werd gebouwd of werd afgebroken. Het is bekend dat de hier afgebeelde hervormde kerk aan de Ouderkerkerlaan werd gebouwd in 1865. Aan de zuidzijde bevond zich de consistorie- of kerkkamer. Dit bouwwerkje, dat op deze ansichtkaart nog zichtbaar is, werd in 1926 afgebroken.

De wens van de leden van de Nederlands Hervormde Gemeente te Diemen om bij hun kerkgebouw over een ruim verenigingsgebouw te kunnen beschikken werd in 1926 vervuld.

Iedere levensbeschouwelijke beweging kreeg langzamerhand haar eigen onderkomen. Het waren de jaren waarin de verzuiling zich steeds sterker manifesteerde en die het burgerlijk karakter van de samenleving zou kenmerken tot in de jaren zestig.

Op de plek van de oude kerkkamer verrees dus "een gebouw waar alle verenigingen met een Christelijke grondslag konden vergaderen". De kosten zouden ƒ 13.788,- gaan bedragen. Hiertoe werd door de kerkvoogden wederom de "offerbereidwilligheid der Gemeente" ingeroepen. Tevens werd er een geldlening afgesloten.

Op 19 augustus 1926 werd in de voorgevel van het verenigingsgebouw een gedenksteen ingemetseld. De officiële opening vond plaats in oktober van dat jaar.