Basketballen bij het Reigerpad.
Basketballen bij het Reigerpad. Foto: Trudy Kroese

Lekker buiten spelen in Diemen

DIEMEN - Zomer, vakantie: lekker buiten spelen! Overal in Diemen zijn speelplekken te vinden voor kinderen van klein tot groot. Ouders en kinderen mogen in Diemen meebeslissen over het ontwerp van de speelplaats in hun wijk als die aan groot onderhoud toe is. En de stemmen van kinderen tellen dan dubbel. Dus eigenlijk bepalen Diemense kinderen (bijna) zelf de inrichting van hun speelplaatsen.

'Geef ze de ruimte' is de titel van het speelruimteplan van de gemeente Diemen. Daarin staat waar speelplaatsen worden aangelegd en voor wie. Zo moet er in iedere buurt een speelplekje zijn voor kinderen van nul tot zes jaar, waar ze veilig heen kunnen zonder een drukke weg over te moeten steken. Voor kinderen tussen de zes en de twaalf jaar mag de speelplek wat verder weg zijn. Daarnaast zijn er een paar 'bovenwijkse' speelplekken. Dat zijn speelplaatsen waar kinderen uit heel Diemen naar toe kunnen komen. Denk dan aan de speelplaats op het Van Markenplantsoen achter winkelcentrum Diemerplein, het Banjerbossie in het Diemerbos en de natuurspeelplaats in De Omloop.

Maar dichter bij huis kan er natuurlijk ook geklommen en geschommeld worden of een balletje getrapt. Een aantal van deze speelplekken is nog maar kort geleden opgeknapt of nieuw erbij gekomen en misschien is het in de zomervakantie wel leuk om die nieuwe speelplekken eens te ontdekken. In Diemen Zuid de speelplekken aan het Reigerpad en Koolzaaderf bijvoorbeeld, in Diemen-Centrum bij de M.L. Kinglaan en de A. Schweitzerstraat en in Diemen-Noord aan de Argusvlinder.

Ieder jaar worden alle speelplekken in Diemen gecontroleerd op technische gebreken en een kapot speeltoestel wordt gerepareerd of vervangen. Als een wijk toe is aan groot onderhoud wordt ook de speelplek daarin betrokken. Aan de hand van het speelruimteplan wordt een programma van eisen gemaakt en mogen verschillende leveranciers van speeltoestellen een ontwerp maken voor de inrichting van de speelplaats. Ouders en kinderen kunnen dan stemmen op hun favoriete ontwerp, waarbij de stemmen van kinderen dubbel tellen. Diemense kinderen bepalen dus (bijna) zelf de inrichting voor hun speelplaatsen. In mei hebben de kinderen en hun ouders van de wijk Buytenstee in Diemen-Noord gestemd over de inrichting van de speelplekken in hun wijk. Welke ontwerpen de meeste stemmen hebben gekregen is terug te vinden op de website van de gemeente, www.diemen.nl bij 'groot onderhoud Buytenstee'. De speelplekken aan de Hofstedenweg en Houtbosch worden begin september aangelegd, daarna zijn Gravenland en Pampuszigt aan de beurt. Diemzigt, Vredelust en Oude Waelweg worden in dezelfde periode aangelegd als de andere werkzaamheden in die straten gepland zijn.

Park de Omloop
Spelen in het speelbos in het Diemerbos.
Ook kleintjes kunnen leuk spelen bij de M.L. Kinglaan.
Speelplaats bij Argusvlinder.
Klimmen en glijden bij Koolzaaderf.
In mei konden kinderen en ouders in Buytenstee een ontwerp kiezen voor de speelplek in hun wijk.
Kinderen genieten op het Van Markenplantsoen.