Live optredens op grote podium.
Live optredens op grote podium. Foto's: Trudy Kroese

Publiek geniet in Diemerbos van festival 22fest

DIEMEN - Afgelopen weekeinde vonden de eerste twee festivals van dit seizoen plaats in het Diemerbos. Het festivalseizoen in Diemen werd zaterdag geopend met 22fest, zondag werd het festival Vunzige Deuntjes gehouden. Het DiemerNieuws bezocht zaterdag 22fest.

Zaterdag in de namiddag: steeds meer jonge mensen fietsen over de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg. Zij zijn op weg naar het Diemerbos om het festival 22fest te bezoeken. Bij het eindpunt van lijn 9 op De Sniep stappen festivalgangers uit. Zij kijken op hun telefoon om hun verdere route te bepalen. Zij moeten nog een minuut of tien lopen om de ingang van het Diemerbos te bereiken.

De meeste bezoekers van 22fest komen op de fiets. Zij stallen hun fiets in de fietsenstalling bij het bos. Wij passeren de pers- en gasteningang en stuiten op een professionele bewaker. Of wij hasj en wiet bij ons hebben. Nee, is het antwoord. De man zegt ons te geloven. Wij lopen het mooie pad in het begin van het bos af en bereiken het festivalterrein.

Publiek
Het publiek is niet heel jong, de meesten zijn twintigers en een aantal schatten wij begin dertig. Er lopen ook enkele ouderen rond. Het publiek bestaat uit hippe en veel mooie mensen. De meesten hebben veel zorg aan hun zomerse outfit besteed.

22fest is uitstekend georganiseerd. Bij een loket kopen wij acht munten voor 22 euro. Bij de bar worden wij snel en prettig geholpen. Voor een glas bier dienen wij een munt in te leveren. Er is gratis water voor iedereen en de toiletten zijn makkelijk te bereiken.

Nieuwe muziek
Het festival is georganiseerd door het Amsterdamse bedrijf 22tracks. 22tracks is een online muziekdienst die het doel heeft om muziekliefhebbers kennis te laten maken met nieuwe muziek. Uiteraard zijn er podia waar dj's muziek draaien, maar er is ook een podium waar bands live spelen. De Franse band Vandou Game kan ons bekoren. De muzikanten spelen felle funk en gitarist/frontman legt makkelijk contact met het publiek.

De sfeer is zeer prettig. Bij de diverse podia is het druk. Mensen praten met elkaar, lachen veel en - vooral jongedames - dansen. Er wordt gedronken, een sigaretje gerookt en genoten van de prachtige omgeving. Het Diemerbos wordt door veel bezoekers als een prima locatie voor een festival gezien. De serene sfeer van het bos lijkt in de bezoekers te sluipen. Elke vorm van agressie ontbreekt.

Relaxed
Barend en Irene zijn inwoners van Diemen. Zij genieten van het festival. "De sfeer is heel relaxed en het festival is goed georganiseerd. Je kunt overal bij, er is genoeg ruimte en de muziek is goed. De mensen hier zijn aardig", aldus Barend.

Irene en Barend kennen de kritiek van een aantal Diemenaren op het grote aantal festivals dat dit jaar in het Diemerbos wordt gehouden. Barend en Irene bezoeken het bos dikwijls om hun hond uit te laten. Barend: "Ik heb begrepen dat er vorig jaar een hond is doodgereden door een vrachtwagen. Dat is heel vervelend. Maar er is nu een nieuw pad in het bos aangelegd dat de mensen kunnen gebruiken als zij hun hond uitlaten. Zij kunnen dan om het festivalterrein heenlopen."

Geslaagd debuut
Yordi Yamali uit Diemen heeft van het festival genoten. "Wat mij betreft heeft 22fest een bijzonder geslaagd debuut gemaakt in het festivallandschap. De organisatie heeft iets nieuws toegevoegd aan het aanbod. Het merendeel van de bestaande festivals is, per genre, een herhaling van zetten wat betreft het aanbod. Bij 22fest was het muziekaanbod even gevarieerd als het publiek, hetgeen mijn inziens altijd belangrijk is voor een goede sfeer. Het was tevens mijn 'thuisdebuut' in het Diemerbos. Een prachtig stuk natuurgebied, uitstekend geschikt voor dit evenement. Het was dan ook leuk om veel Diemenaren te treffen."
"Recent heb ik iets meegekregen over een nieuw opgestarte actie om festivals (deels) tegen te gaan in het Diemerbos. Voor mensen die graag naar deze mooie locatie gaan in hun vrije weekenden snap ik de zorg dat dit in de zomermaanden te vaak niet mogelijk zal zijn. Ik denk dat de gemeente er goed aan doet om iedere bewoner zo tevreden mogelijk te houden. Alleen hoop ik dat ze goed kijken naar het aanbod en hier geen loting van maken. 22fest is een leuke toevoeging voor een heel breed scala aan inwoners. Ik zou dan ook alle inwoners van Diemen adviseren een bezoekje te brengen aan een volgende editie van dit festival. Ook mensen die normaliter geen festivals bezoeken."

"22fest heeft in ieder geval de harten van mijn vriendengroep gestolen. Als ik nog een wens naar de organisatie mag uitspreken: meer hip-hop. Dan kan ik met zekerheid zeggen dat de top-2 van de festivals voor de aankomende jaren in Amsterdam en omstreken Appelsap en 22fest zijn."

Praten, lachen en dansen.
Genieten van muziek en sfeer.