Enith Brigitha behaalde diverse titels.
Enith Brigitha behaalde diverse titels.

Enith Brigitha in Hall of Fame

DIEMEN - Enith Brigitha (60) is onlangs opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Brigitha werkt al ruim vijf jaar als zweminstructrice in sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen.

De op 15 april 1955 in Curaçao geboren zwemster werd opgenomen in de ISHOF vanwege haar prestaties en verdiensten voor de zwemsport. Zij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen: in 1972 in München en in 1976 in Montreal. In Montreal behaalde zij op de 100 meter vrije slag en 200 meter vrije slag een bronzen medaille. Daarnaast behaalde zij diverse nationale titels.

Enith Brigitha: "Twee jaar geleden vierde de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) het 125-jarig bestaan. Bruce Wigo, de president van ISHOF, was daarbij aanwezig en heeft tijdens de receptie die toen werd gehouden verteld dat hij zich er sterk voor zou maken dat ik zou worden opgenomen in de International Swimming Hall of Fame. Begin dit jaar hoorde ik dat het rond was."

De ceremonie vond niet plaats in Fort Lauderdale, maar in Santa Clara in Californië. De ISHOF gaat verhuizen naar de staat Californië. Er wordt gezocht naar een goede locatie.

"Mijn man Jan en ik zijn met het vliegtuig naar San Francisco gereisd. Wij zijn een paar dagen in Santa Clara geweest waar wij de ceremonie hebben bijgewoond. Als je in de Internationale Swimming Hall of Fame wordt opgenomen krijg je een plek waar bezoekers allerlei informatie over je kunnen krijgen. Er is aangeven welke prestaties je hebt geleverd. Ook hangen er foto's en kunnen bezoekers video-opnamen zien. De ceremonie duurde drie dagen. Shirley Babashoff, die tijdens de 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in 1976 de zilveren medaille behaalde, heeft mij de sjerp overhandigd."

Enith Brigitha hield tijdens de ceremonie in Santa Clara een speech. Die vond plaats op een bijzonder moment, zo stelde zij achteraf vast. "Op het moment dat ik die speech hield, dat was op 21 juni, werd in Nederland mij kleinzoon Mason geboren. Dat was dus heel bijzonder."

Brigitha behaalde tijdens Olympische spelen in Montreal twee bronzen medailles

Enith Brigitha behaalde in Montreal twee bronzen medailles. Het hadden eigenlijk medailles van een ander metaal moeten zijn. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag de zilveren medaille. De Amerikaanse Shirley Babashoff behaalde zilver op de 200 meter vrije slag. Later is vast komen te staan dat de beide medaillewinnaars uit de DDR jarenlang doping hebben gebruikt en eigenlijk gediskwalificeerd hadden moeten worden. Enith Brigitha heeft dus recht op een gouden en zilveren medaille, Shirley Babashoff op een gouden plak.

Na de bijeenkomst in Santa Clara hielden Enith Brigitha en haar man Jan enkele weken vakantie in de Verenigde Staten.

Enith Brigitha is al meer dan vijf jaar zweminstructrice in sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Zij geeft zwemles, conditietraining en training om de zwemtechniek te verbeteren en op de donderdagmiddag lessen baby- peuter- en kleuterzwemmen.