Melkboer Klaas Kersbergen op het kruispunt van de Burgemeester De Kievietstraat en de Nicolaas Lublinkstraat in de jaren vijftig.
Melkboer Klaas Kersbergen op het kruispunt van de Burgemeester De Kievietstraat en de Nicolaas Lublinkstraat in de jaren vijftig. Foto: Foto: Collectie Kersbergen

Nieuw tijdschrift Historische Kring vol verhalen en oude foto's

DIEMEN - Er is weer een nieuw tijdschrift van de Historische Kring Diemen (HKD) verschenen. Tien interessante Diemense artikelen staat er op de cover. Met veel verhalen en foto's uit de Diemense historie.

door Taco ten Dam

Wandschildering
Ellen van Meurs deed onderzoek naar de grote wandschildering die kunstenaar Pierre van Soest op verzoek van de bekende architect Frank van Klingeren in 1957 aanbracht in de Grote Rietschuur. Daarmee kreeg Diemen een stuk monumentale kunst waarbij het kunstwerk dus integraal onderdeel werd van de architectuur. In een helder betoog wordt de waarde en de geschiedenis van de wandschildering gedocumenteerd beschreven. De Historische Kring Diemen en Bond Heemschut Noord-Holland spannen zich momenteel in om de wandschildering van Van Soest op een monumentenlijst te krijgen.

Avontuur op Lemmerboot
Jaag Haag sprak met Emmy van Asselt die in januari 1945 met haar moeder, zusjes en broertjes opvarende was van de Lemmerboot Jan van Nieveen die op weg van Amsterdam naar Lemmer in aanvaring kwam met de Groningen IV. In het artikel wordt verslag gedaan van de bange, spannende momenten die de toen 14-jarige Emmy meemaakte. In een ander artikel gaat Jaap aan de hand van gevonden foto's in op een tamelijk onbekend stukje Diemense geschiedenis: de watersport op de Diem.

Bezoek van vredesactivisten
Alfons Ruitenbeek dook in zijn archief uit zijn wethoudersperiode van 1976-1986 in Diemen en schetst onder andere de achtergronden rond het bezoek van Japanse vredesactivisten aan Diemen en zijn toespraak bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan Eva Furth in 1984.

De melkboer
Door de inspanning van Willy Bulterman-Hartsink kwamen er weer prachtige foto's tevoorschijn. Dit keer uit het archief van de familie Kersbergen met hele mooie beelden van Klaas Kersbergen met paard en wagen in zijn melkwijk in Diemen.

Prachtige foto's uit verschillende Diemense (familie-)archieven

Piet Vedder
Taco ten Dam sprak met Piet Vedder en tekende momenten op uit zijn leven. Verhalen over het leven in de jaren vijftig in Klein Merwede vlakbij het voormalige landgoed Betlem. Maar ook over zijn keuze voor een baan bij Saan en daarmee niet voor de boerderij van zijn vader en over een spannende ontruiming van kraakpanden in 1980 in Amsterdam.

Diemense Jacob Olie
Wiard Krook schetst de stand van zaken rond het onderzoek naar de fotograaf Nicolaas de Bruijn, de 'Diemense Jacob Olie'. De Bruijn was een pionier op het gebied van de dorpsfotografie en legde aan het einde van de 19e eeuw veel plekjes in Diemen en omgeving vast. De Bruijn werkte vanuit een winkelpand aan de Hartveldseweg.

Hanna Blok
In dit nummer schrijven Noor van Mens en Jaap Haag een herdenkingsartikel over Hanna Blok, medeoprichtster van de HKD, die onlangs overleed.

Nieuwe rubrieken
Verder twee nieuwe rubrieken: 'De achtergrond bij het oude nieuws', waarin Taco ten Dam dieper ingaat op nieuwsfeiten uit kranten van weleer. Zoals een artikel over de middenvoor van D.V.A.V. dat 65 jaar geleden opgetekend werd door Het Nieuwsblad voor Sumatra. Een tweede rubriek gaat in op een graf op begraafplaats Rustoord. Over Fietje de Bruijn die na haar huwelijk Sophia Adriana Lopez Suasso-de Bruijn werd en met wier legaat de bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam mogelijk werd.

Al met al, veel prachtige verhalen en heel veel foto's in een blad dat op schitterende wijze is vormgegeven door Danielle de Graaff.

Het nieuwe tijdschrift van de HKD is te koop bij Boekhandel Bruna in het winkelcentrum.

Marrie en Dik Krabshuis in 1949 op de bakkerskar van Harry Geerlings in de Weesperstraat in Diemen-Zuid.
De wandschildering van Pierre van Soest in de Grote Rietschuur (Kriekenoord) die hij in 1957 maakte.
Een prachtige foto van Nicolaas de Bruijn van Diemerbrug in 1904. Links de Prins Hendrikkade en rechts de Muiderstraatweg.