André Snippe en Diego Lont.
André Snippe en Diego Lont. Foto: Trudy Kroese

Hoogte woontorens aangepast

DIEMEN - Bewonersvereniging Kruidenspoor is tevreden over het besluit van de twee samenwerkende ontwikkelaars Snippe Projecten BV en Bouwaccent BV om de hoogte van de twee woontorens van de woonwijk Holland Park die het dichtst bij hun wijk worden gebouwd aan te passen.

Bewoners van Knoopkruid hebben zich verenigd in Bewonersvereniging Kruidenspoor. De bewoners uitten hun bezwaren tegen de geplande hoogte van de twee woontorens (vijftien woonlagen). Zij maakten duidelijk dat de woontorens hun woongenot zouden kunnen beperken: het uitzicht zou afnemen en zij zouden overlast ondervinden van schaduw.

Na overleg tussen de ontwikkelaars en de Diemense wethouder Lex Scholten werd de hoogte van de eerste woontoren in eerste instantie aangepast van vijftien naar dertien lagen. De gemeenteraad gaf vervolgens een verklaring van geen bedenkingen af. De bewoners waren echter nog niet tevreden met dit resultaat en namen opnieuw contact op met de ontwikkelingscombinatie.

Diego Lont, woordvoerder van Bewonersvereniging Kruidenhof: "De ontwikkelaars hebben het initiatief genomen om met ons te gaan praten. De heer Snippe (Snippe Projecten) en de heer Verheijden (Bouwaccent) zijn bij ons in de wijk komen kijken en bleken begrip voor onze argumenten te hebben. Het overleg is heel prettig verlopen en wij hadden niet verwacht dat wij zo snel dit resultaat zouden bereiken."

In samenspraak met de bewoners is besloten om de hoogte van woontoren 1 terug te brengen van vijftien naar tien lagen en die van woontoren 2 van vijftien naar elf lagen. Het resultaat van deze aanpassingen is dat de ontwikkelaars bouwvolume te kort komen. Maar omdat dit een groot project is hopen zij dat elders in Holland Park te kunnen compenseren. De details worden later uitgewerkt.

André Snippe wijst erop dat hij het van belang vindt om een goede relatie te onderhouden met omwonenden van Holland Park. "Wij luisteren altijd naar argumenten en proberen als dat maar even kan aan hun wensen tegemoet te komen. Wij hebben veel projecten in Amsterdam gedaan. Daar heb je altijd te maken met omwonenden. Ik zeg altijd: als je in Amsterdam bouwprojecten kunt realiseren, kun je het overal."

Projectontwikkelaars hebben begrip voor argumenten bewoners

In Holland Park komen tussen de 3.000 en 3.500 woningen. De verkoop verloopt voorspoedig. Van de woningen van blok 1 is al bijna 90 procent verkocht, van de woningen in blok 2 is al 70 procent verkocht. De woningen van toren 1 zullen naar verwachting medio september in de verkoop gaan. "Holland Park is voor Diemenaren een interessant project. Ongeveer 10 procent van onze kopers komt hier vandaan. De meeste kopers komen uit Amsterdam. Holland Park is populair vanwege de gunstige prijs, de ligging en de opzet van de wijk", aldus Snippe.

De verwachting is dat er in de loop van augustus begonnen kan worden met de bouw van blok 1. De eerste bewoners kunnen volgens planning eind 2016 verhuizen naar hun nieuwe woning in Holland Park. De wijk Holland Park komt vlak bij Campus Diemen Zuid te liggen. De succesvolle campus is een initiatief van André Snippe. De gedachte is dat bewoners van Holland Park ook gebruik kunnen maken van voorzieningen op de campus, zoals onder meer de horecavoorzieningen en de fitnessruimte.