Zo snel mogelijk over het parcours tijdens de zeskamp.
Zo snel mogelijk over het parcours tijdens de zeskamp. Foto's: Ingrid van Vlijmen

Kinderen vermaken zich drie weken lang

DIEMEN - De kinderen die de eerste anderhalve week van de Kinderzomerspelen hebben bezocht kregen te maken met wisselende temperaturen. De ene dag was het bloedheet in sportcentrum Wethouder F.B. Duran, de andere dag was het een stuk koeler.

De bestemming van het eerste uitstapje werd vorige week woensdagochtend op het laatste moment gewijzigd. Volgens plan zouden de kinderen naar Linnaeushof in Bennebroek afreizen. Maar omdat het hard regende en er volgens de weersverwachtingen geen mooi weer op komst was, werd besloten naar het overdekte KidZcity in Utrecht te gaan.

Algemeen coördinator van de Kinderzomerspelen Danny Post: "Wij hebben dat besluit vorige week woensdagochtend genomen. Een uitstapje naar Linnaeushof was door het slechte weer geen optie. De ouders van de kinderen hadden begrip voor ons besluit."

Het plan om gisteren alsnog naar Linnaeushof te gaan kon niet doorgaan. Omdat het regende werd er opnieuw afgereisd naar KidZcity.

Danny Post is al jaren betrokken bij de Kinderzomerspelen. Als kind deed hij enthousiast mee, later werd hij begeleider en nu is hij alweer jaren algemeen coördinator van het evenement dat wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zijn zoon Mitchell Post (23) is net als vorig jaar coördinator Sport. Er zijn dit jaar twee nieuwe coördinatoren bijgekomen: Nadia Bara (22) is verantwoordelijk voor Creatief, Jill van den Berg (19) voor Theater. "Enkele van onze coördinatoren zijn gestopt omdat zij het te druk met hun werk hebben, of omdat zij het tijd vonden om plaats te maken voor jongeren. Wij waarderen hun inzet enorm en zijn blij met de komst van nieuwe mensen", aldus Danny Post.

Post en zijn mede-leidinggevenden kunnen ook dit jaar rekenen op de inzet van een groot aantal begeleiders. Sommigen lopen al jaren mee, anderen korter of zijn er zelfs voor het eerst bij. Zoë, Milco, Ezra en Nordin zijn dit jaar assistent-begeleiders. Danny Post: "Begeleiders moeten minimaal zestien jaar zijn. Zoë, Milco, Ezra en Nordin zijn daarom assistent-begeleiders en doen ervaring op. Zij hebben wat extra begeleiding nodig, maar dat doen wij graag. Vaak zie je dat assistent-begeleiders later doorgroeien naar een rol als begeleider."

Dat laatste geldt voor Sascha (19) uit Diemen. "Ik ging als kind naar de Kinderzomerspelen en ben later een paar jaar assistent-begeleider geweest. Nu ben ik voor het vierde jaar achtereen begeleider. Ja, ik vind het een voordeel dat ik vroeger als kind heb meegedaan. Ik weet hoe alles werkt."

De leden van het team van de begeleiding zorgen ervoor dat alles goed is georganiseerd en de kinderen veilig kunnen spelen. Er wordt op toegezien dat geen enkel kind het sportcentrum zonder toestemming van de leiding verlaat. De sfeer onder de begeleiders is voortreffelijk. Zij eten elke middag in twee groepen samen en ondernemen ook enkele avonden activiteiten. Vorige week vrijdag was er een spookhuis in de sportzaal van het sportcentrum. Er komt veel kijken bij de inrichting van het spookhuis. Vorige week donderdagmiddag werd begonnen met de opbouw en er werd tot laat in de avond doorgewerkt. Danny Post: "Diverse mensen die in het verleden als begeleider actief zijn geweest zijn donderdagmiddag en -avond langs gekomen om het spookhuis op te bouwen. Zij hebben een leuke middag en avond beleefd. Daarna hebben wij met z'n allen gegeten. De maaltijd is gemaakt door Johan, die al jaren de lunch voor ons verzorgt. Hij is een voortreffelijke kok."

Het spookhuis was vrijdag een groot succes. Hoewel de kinderen die zich in het spookhuis waagden diep in hun hart wel wisten dat het allemaal niet echt was en dat hen weinig kon gebeuren, schrokken zij dikwijls toch. Laat dit nu net de bedoeling zijn van een spookhuis. "Bij het spookhuis heeft Danny Mica ons geholpen met zijn verlichting en apparatuur. Danielle Mica heeft ook samen met Saskia Mandersloot heerlijke suikerspinnen gemaakt voor alle kinderen. In het spookhuis was André Zuidervaart met zijn beamer en geluidseffecten onmisbaar."

Net als vorig jaar mogen kinderen van wie ouders van een minimum inkomen moeten rondkomen gratis meedoen aan de Kinderzomerspelen. De gemeente heeft hiervoor geld uitgetrokken. Dit initiatief bleek vorig jaar een succes en heeft een vervolg gekregen.

Vrijdag kunnen bezoekers van de Kinderzomerspelen genieten van de megashow. Volgende week vrijdagmiddag wordt het evenement afgesloten met de traditionele playbackshow. De kinderen die zich die middag op het podium wagen, repeteren in de dagen ervoor hun act tot in detail, Niets wordt aan het toeval overgelaten. Ouders, andere familieleden, vrienden en bekenden van de kinderen zijn volgende week vrijdagmiddag van harte welkom om de Kinderzomerspelen te bezoeken.

Welk team maakt de langste slinger?
Trefbal.
De sporthal is deze weken helemaal voor de Kinderzomerspelen.