Milan op de Billy Elliot sCOOL.
Milan op de Billy Elliot sCOOL. Foto: Annick Diekman

Milan uit Diemen speelt een belangrijke rol in Billy Elliot

DIEMEN - Een rol in de musical Billy Elliot, een belangrijke rol nog wel. Veel kinderen zullen ervan dromen, Milan Diekman (12) uit Diemen gaat het doen. Zondag 12 juli staat hij, na een jaar keihard repeteren en trainen, voor het eerst als Billy's beste vriend Michael op de planken van het Circustheater in Scheveningen.

Op de allerlaatste schooldag van het jaar zit Milan op een bankje op het schoolplein van zijn basisschool De Nieuwe Kring. Of eigenlijk zijn oude basisschool, want dinsdag was hij als achtste-groeper al klaar op school en na de vakantie wacht de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Milan had best een bijzonder laatste jaar. Precies een jaar geleden werd hij tijdens een auditie aangenomen om Michael, een van de hoofdrollen, te gaan spelen in de musical Billy Elliot. Het afgelopen jaar repeteerde en trainde hij een paar keer per week om zich de rol helemaal eigen te maken en nu mag hij de planken op.

Heb je wel tijd gehad om mee te doen aan de eindmusical op school?
"Ja, natuurlijk. Ik heb het afgelopen jaar zelfs aan drie musicals gewerkt: de kerstmusical en de eindmusical op school en aan Billy Elliot. Onze eindmusical hebben we met de hele klas zelf geschreven. 'And the winners are...', was de titel. Het ging heel goed, we kregen zelfs een staande ovatie van de ouders. Ik speelde in het groepje 'Thriller' en het ging ook een beetje over Oscars winnen."

Wie weet win je ooit zelf wel een Oscar. Maar nu eerst Billy Elliot. Hoe kom je erbij om voor een rol in zo'n grote productie auditie te doen?
"Dat is een grappig verhaal, het komt door mijn tante. Zij vertelde dat ze op haar taples gehoord had dat er nog jongens gezocht werden voor de rol van Billy. Dat leek me wel leuk, dus ik ben auditie gaan doen. Het was heel spannend. Ik moest een dans instuderen, dat ging best goed en daarna voor het eerst van mijn leven op tapschoenen tapdansen. Dezelfde dag hoorde ik al dat ik naar de Billy Elliot sCOOL mocht. Begin december hoorde ik dat ik ook echt een rol had."

Maar je werd niet Billy, maar Michael!
"Ja, en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Ik zag nogal op tegen het ballet en Michael doet alles hetzelfde als Billy, alleen geen ballet. Michael is Billy's beste vriendje en hij is best bijzonder. Ik vind het een grappige rol. Michael doet veel rare dingen die je zelf in het normale leven niet zou doen."

En dan heb je de rol, en dan?
"Meteen na de zomervakantie begon ik op de Billy Elliot sCOOL. Eerst in de studio in Aalsmeer, later in Amsterdam en vanaf mei in Scheveningen. Dat was best druk ja, we repeteerden in Amsterdam drie tot vier keer per week. Maar het was ook heel leuk om te doen. De theaterjuffen en tapmeester doen erg hun best en we hebben geleerd dat we de rol niet moeten spelen, maar zijn op dat moment. Het enige is, ik moest wel voetbal laten schieten. Ik was net, als eerstejaars, geselecteerd voor de D1 bij mijn club, TOS-actief. Best jammer, maar ik heb het er wel voor over. Gelukkig mag ik wel terugkomen als de musical niet langer doorgaat. Ik hoop maar dat ik dan nog goed genoeg ben."

'Ik zat in de D1 op voetbal, dat moest ik wel laten schieten'

Was het altijd al je droom om in een musical te spelen?
"Nou nee. Toen ik hier op school voor de juf moest opschrijven 'wat doe je over 15 jaar', heb ik wel ingevuld: 'op toppodia staan en de show stelen'. In films spelen is wel altijd al mijn droom geweest. Net als topvoetballer worden en fotograaf en zanger. In een film hoef je trouwens minder te doen, in een musical moet je harder werken, maar dat is ook leuk. Een Oscar winnen lijkt me heel cool, maar ik denk niet dat dat lukt, hoor."

Maar eigenlijk, als ik het goed begrijp, was het allemaal een beetje toeval dat je in de musical gaat spelen? Of deed je ook al aan toneel of dans?
"
Nee, we zijn wel een paar jaar op vakantie naar de theatercamping in Frankrijk geweest. Zingen moet ik ook in de musical, dat gaat goed. Ik heb het langste nummer, half met Billy en half solo. Het zit ook wel een beetje in de familie: mijn zus en moeder zingen al heel lang en mijn vader kan ook best mooi zingen. Mijn zus maakt ook mooie foto's. Leuk dat je haar foto gebruikt bij dit artikel, want zij kan het het echt heel goed. En ik heb op De Nieuwe Kring veel geleerd. We deden een heel leuke eindmusical en we hadden iedere vrijdagmiddag workshops, daar zat ook acteren bij. Van meester Oscar heb ik heel veel geleerd. Eigenlijk is dit een goede school als je musicalster wilt worden."

Vanaf zondag wordt het allemaal echt. Zin in?
"Ja, heel veel zin. Ik ben een van de zes Michaels. De andere kinderen zijn aardig en de grote mensen ook. We spelen met beroemde mensen: Pia Douwes, Carry Tefsen, die zijn heel aardig. Er is ook nog een Milan, die speelt Big Davey en is wel 2 meter 7. Ik speel ongeveer een keer per week en sta een keer per week stand-by. Daarnaast hebben we elke week een onderhoudstraining. De Michaels moeten heel hard aan hun conditie werken. Je hebt twee soorten conditie. In rennen ben ik, door het voetbal, wel goed, maar in buikspieroefeningen wat minder."

Waarom moeten we allemaal komen?
"Ik vind het heel mooi vertaald uit het Engels. Het was in een echt Engels accent en wij hebben er een eigen accent van gemaakt. Dat is een beetje van alles door elkaar. Een beetje zo: "Sal ik diej repitisie goan doen?" Het verhaal is ook best spannend, er gebeurt wel iets maar dat ga ik niet verklappen! O ja, en er wordt taal van de straat gebruikt, we proberen het nu eenmaal zo echt mogelijk te spelen en zo spraken de mensen daar in de tijd waarin het speelt, 1900-nog wat. Als je daar niet tegen kunt, moet je gewoon even je oren dichthouden, maar wel komen hoor, het is echt een heel leuke musical."