Jori Spitz: 'Wij willen mensen verrassen met onze tips.'
Jori Spitz: 'Wij willen mensen verrassen met onze tips.' Foto: Fleur Reijngoudt

Uittips in een app uit Diemen

DIEMEN - Wat is er te doen in Amsterdam? Of Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Tipster geeft tips voor bijna de hele Randstad. Maar Tipster geeft niet zomaar een complete lijst van alles wat er te doen is. 'Wij maken een selectie en beschrijven wat echt de moeite waard is", vertelt hoofdredacteur Jori Spitz. De thuishaven is Diemen, waar het online platform negen maanden geleden startte. Inmiddels hebben 2 miljoen bezoekers Tipster al gevonden.

Tipster geeft tips via een app en een website. De redactie en een aantal tipgevers in elke regio maken een keuze uit alle activiteiten. "Dat zijn mensen die bijvoorbeeld erg thuis zijn in de kunstwereld of veel van hun eigen buurt weten. Bijzonder is dat we alle tips zelf schrijven, dus niet zomaar de teksten van de theaters of anderen die een activiteit organiseren overnemen. We proberen met onze tips mensen te verleiden om eens iets te doen wat ze zelf niet zo gauw zouden doen. En dat in heel korte teksten, mensen moeten binnen een halve minuut denken: 'goh wat leuk'."

Tipster wordt gemaakt voor mensen tussen 25 en 40 jaar. "Maar we sluiten niemand buiten, Tipster is voor iedereen. We baseren onze selectie op mensen die weinig tijd hebben om zelf leuke activiteiten uit te zoeken, maar wel wat te besteden hebben. Al nemen we zeker ook gratis evenementen op. In die groep zitten natuurlijk ook ouders van jonge kinderen, dus geven we ook kindertips. Als er maar iets bijzonders gebeurt."

Een pop-up restaurant, een wandeling, een nieuwe winkel of de laatste kaartjes voor een voorstelling of concert, het aanbod op Tipster is heel gevarieerd. "We richten ons nu vooral op evenementen in het weekend, dat past het best bij onze doelgroep. Verder zijn de tips heel gevarieerd; wij hebben geen beperkingen. Dat kan iets heel groots zijn, een dance festival bijvoorbeeld, maar ook een klein evenementje in een cafeetje voor 30 mensen. Zeker, ook activiteiten uit Diemen horen erbij, die zijn te vinden bij de tips uit de regio Amsterdam. Juist omdat het zo gevarieerd is, kun je met een bepaald idee in de app gaan zoeken en dan bij iets heel anders uitkomen. Laat je verrassen en ga eens buiten je eigen comfortzone, dat is wat we willen bereiken. Dan heb je altijd wel een leuke dag of avond, zelfs als het een keer iets minder een succes is."

Jori (28) past zelf goed binnen de doelgroep van Tipster. "Omdat ik zelf Amsterdammer ben en graag uitga, ontdek ik graag nieuwe dingen. Ook zocht ik altijd al aparte dingen om te doen als ik bezoek uit het buitenland had. Dan vond ik vaak dingen waar je als Amsterdammer niet zo vaak komt. Nu kan ik me daar fulltime mee bezig houden." De redactie zit op de Campus Diemen Zuid. "Alles is hier; supermarkt, fietsenmaker, café en wijnbar. Een leuke omgeving. Er is veel bedrijvigheid en er zijn veel jonge mensen, dat past bij ons."

Tipster, een idee van W2GO Publishers, is nu negen maanden online. " We werken onder andere samen met het Bijlmerparktheater, de Meervaart, de Kleine Komedie en Natuurmonumenten en daar komen steeds meer partijen bij. Sinds november 2014 wordt een selectie van de Tipster tips in de NU.nl app geplaatst en kort geleden zijn we een vergelijkbare samenwerking gestart met AT5. Daardoor trekken we wekelijks al twee miljoen gebruikers."

Mensen moeten denken: 'Goh, wat leuk'

Een tip van Jori: "Donderdag opent er op het Ajax-terras van de Stadsschouwburg een pop-up-tuin. Twee maanden kan je in deze Zomertuin liggen in het gras en – als het te heet wordt – afkoelen in een pierenbadje. Op donderdag is er een borrel met livemuziek om de opening te vieren, en vrijdag is er een jaren zestig-zeventig feestje. Alleen al vanwege de locatie lijkt dit me geweldig."