Chris Stoepman en Ron van der Werf.
Chris Stoepman en Ron van der Werf. Foto: Trudy Kroese

'De meeste openingen duren twee minuten'

DIEMEN - Brugwachters Ron van der Werf en Chris Stoepman bedienen de Diemerbrug en de Venserbrug. In de zomermaanden hebben zij het extra druk. Hennie van de Bunt, leidinggevende van het team Wijkbeheer van de gemeente, en brugwachter Ron van der Werf vertellen over het werk van de brugwachters.

De brugwachters Chris en Ron werken in het gebouwtje op de Venserbrug waarin allerlei apparatuur aanwezig is om de Venserburg en de Diemerbrug te bedienen. Ron en Chris werken altijd alleen, zij wisselen elkaars diensten af.

In de zomerperiode, die voor de brugwachters van 15 april tot 15 oktober duurt, is het het drukst. De brug wordt dan zeven dagen per week bediend. Van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 07.30 uur, van 09.00 tot 16.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Tijdens de ochtend- en avondspits gaat de brug dus niet open voor de scheepvaart. Op zaterdag en zondag wordt de brug van 10.00 tot 18.00 uur bediend.

In de winterperiode worden de tijden waarop de brugwachters de bruggen bedienen aangepast. Maar uiteraard stellen zij ook in die maanden schepen en boten in staat de bruggen te passeren. Alleen als het water bevroren is hoeven de brugwachters de bruggen niet te bedienen.
Het is een zomermiddag. Ron geeft aan dat het al druk is. "Er komen in de zomermaanden dagelijks tussen de 90 en 120 boten langs waarvoor de bruggen geopend dienen te worden. Het gaat om de beroepsvaart en pleziervaartuigen. Gisteren was het zondag en toen kwamen er 90 boten langs. Maar vanaf het moment dat de scholen vakantie hebben en veel mensen met een bootje het water opgaan is het nog drukker."

Ron laat zien hoe hij zijn werk uitoefent. Er komen twee bootjes vanuit de richting Amsterdam. Hij doet de Venserbrug open en laat de bootjes passeren. Daarna laat hij de Venserbrug weer naar beneden gaan. Even later moeten de twee bootjes de Diemerbrug passeren. In de werkruimte op de Venserbrug staat een scherm waarop hij de Diemerbrug en de directe omgeving heel goed kan zien. "Via een knop op het paneel geven wij aan welke brug wij willen bedienen. Er kan steeds maar een brug tegelijkertijd worden bediend. Ik zet de knop nu om naar de Diemerbrug. Vervolgens zet ik de stoplichten op rood en daarna zet ik het alarm aan. Vervolgens geef ik automobilisten, bromfietsers, fietsers en voetgangers de gelegenheid om van de brug af te komen. Daarna laat ik de bomen naar beneden gaan. Pas als iedereen van de brug af is laat ik de brug omhoog gaan. Ik zet het stoplicht voor de boten die in de richting van Driemond varen op groen. Nadat die boten de Diemerbrug gepasseerd zijn zet ik het stoplicht op groen voor de boten die in de richting van de Venserbrug varen. Als alle boten zijn gepasseerd laat ik de brug weer zakken. Op het moment dat de brug is vergrendeld gaan de bomen omhoog en kan het verkeer de brug weer over. Je ziet nu op het scherm hoeveel mensen er gebruikmaken van de brug: heel veel voetgangers, fietsers, bromfietsers en automobilisten. Woensdag is het het drukst. Dat heeft te maken met de markt op het Diemerplein. Die trekt ook veel bezoekers uit Diemen-Zuid."

Door rood licht
Chris en Ron laten elke boot die aankomt meteen de bruggen passeren. De bruggen gaan in de zomermaanden dagelijks heel vaak open voor bootjes. Meestal kort. "De meeste openingen duren twee minuten. Daarna kan het verkeer weer over de brug. Maar veel mensen hebben de indruk dat zij veel langer voor een afgesloten brug staan", legt Ron uit.

Chris en Ron houden bij hoeveel weggebruikers door het rode licht van de bruggen rijden. Hennie heeft de cijfers paraat. "Vorige week zijn er 90 voetgangers, 112 fietsers, 46 bromfietsers en zeven automobilisten door de rode stoplichten van de bruggen gereden. En net zo min als je elders door een rood stoplicht mag rijden geldt dat ook voor de stoplichten bij de bruggen. Je kunt daar een vergelijkbare boete voor krijgen."
Hulpdiensten
"Mensen lijken geen geduld meer te hebben. Het gebeurt regelmatig dat een automobilist die vanuit Diemen-Zuid naar de Venserbrug rijdt en ziet dat de brugwachter die brug omhoog laat gaan, omkeert en in de richting van de Diemerbrug rijdt. Vaak gaat die brug dan open op het moment dat de automobilist bij de Diemerbrug arriveert. Omrijden heeft in de meeste gevallen dus weinig zin."

Ron: "Maar als het even kan proberen wij rekening met de mensen te houden. Als wij zien dat lijn 9 uit Amsterdam arriveert en er op de halte bij de Arent Krijtsstraat veel mensen uitstappen die in de richting van Diemen-Zuid lopen, wachten wij even met het omhoog doen van de brug. Wij geven die mensen dan eerst de kans om te passeren. Uiteraard houden wij ook rekening met de hulpdiensten. Maar omdat wij altijd maar een brug kunnen bedienen kunnen de hulpdiensten altijd gebruikmaken van een van de bruggen."

Even wachten voordat de brug omhoog gaat.
Boot passeert Diemerbrug.