Afbeelding

De school op de 'aschbelt'

Zestien jaar na de opening van de Openbare School voor Lager Onderwijs aan de Ouderkerkerlaan was de school alweer te klein. In 'Historie van Diemen' schreef de historicus P.J. ter Beek: "In 1900 werden 2 lokalen aan de school bijgebouwd. Hierdoor verdween de vuilnisbelt, die naar de Muiderstraatweg buiten de bebouwde kom der Gemeente werd verplaatst. Tevens verplaatste men ook het brandspuithuisje. Voor de kosten van dit alles werd een geldlening aangegaan van ƒ 8.500,-."

De school was in 1884 dus gewoon op of naast een vuilnisbelt gebouwd. De in 1875 ingevoerde Hinderwet (een goede erfenis uit de Franse tijd) was kennelijk nog niet van toepassing geweest. "Er schuilt toch geen enkel gevaar in het bouwen van een school op een vuilnisbelt", moet men toen gedacht hebben.

Voor de 'verplaatsing van de aschbelt of wel vuilnisbelt' in 1900 was overigens wel een Hinderwetvergunning nodig. De gemeente Diemen voerde, als eigenaar van de school en de vuilnisbelt, aan "dat het niet hygiënisch was om een vuilnisbelt binnen de bouwde kom te vestigen." Op de aanvraag van de Hinderwetvergunning voor de verplaatsing van de vuilnisbelt kwamen geen bezwaren bij de gemeente binnen.