Zon, terrasjes en sport, allemaal op het Diemerplein.
Zon, terrasjes en sport, allemaal op het Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

Hele zaterdag vol Kunst en Sport
in het centrum van Diemen

DIEMEN - Het centrum van Diemen stond afgelopen zaterdag helemaal in het teken van kunst en sport tijdens de eerste editie van het Festival Kunst in Sport (KIS). Het weer werkte mee op deze zonovergoten dag. Vooral veel kinderen probeerden nieuwe sporten als Bossaball en Kangoofun. De grote mensen keken toe en genoten van de muziek op het podium op het Diemerplein, de speciale voorstellingen en lezingen in Theater De Omval. 's Avonds was er nog een optreden van Dolf Jansen op het Diemerplein.

Schrijver en wielrenner Tim Krabbé hield een signeersessie in Theater De Omval. Hij publiceerde onlangs 'De veertiende etappe', onder andere over zijn deelname aan de Ronde van Diemen in 1980. Hij vertelde daar uitgebreid over en zijn gehoor hing aan zijn lippen. Na afloop stapte hij op de fiets met Steven Dijk, wethouder Sport in 1980, om het rondje nog een keer te fietsen. Daarna las sportdichter en atleet Theo Danes uit Diemen voor uit eigen werk en liet zijn publiek bijzondere beeldraadsels raden, natuurlijk met het thema sport.
In de galerie op het Diemerplein kwamen veel mensen kijken naar de tentoonstelling van sportkunst. Op het Diemerplein genoten de mensen op de terrassen van het mooie weer en de demonstraties van Bossaball op het grote luchtkussen en de baljongleurs. Vooral veel kinderen durfden het aan om de bijzondere Kangoofunschoenen onder te binden, een soort skeelers maar dan om te bouncen. Andere kinderen speelden zelf een potje Bossaball of sprongen touwtje.

Dapp're strijders
Op het podium de hele dag door optredens, en ook daar werd het thema sport niet vergeten. Ajax-zanger Joop Leeuwendaal trad drie keer op en natuurlijk ontbrak het lied 'Dapp're Strijders', het clublied van Ajax, niet. Seven Days speelde naast andere swingende covers ook de tune van Studio Sport.

Frituurlucht
Cabaretier en marathonloper Dolf Jansen sloot het festival 's avonds af op het podium van het Diemerplein. Bijzonder vond hij de locatie wel, zei hij. "In Diemen in de buitenlucht tegenover de apotheek en in de frituurlucht." Wie er niet bij was, heeft wat gemist. "Wij zijn tevreden", zegt Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, dat het KIS festival samen met de winkeliers van het Diemerplein organiseerde. KIS was onderdeel van het Zomerfestival van winkelcenturm Diemerplein op vrijdag en zaterdag.

"Tijdens de eerste editie van KIS was er een erg goede sfeer in het centrum van Diemen en de liefhebbers zijn - denken wij - aan hun trekken gekomen. Bij het optreden van Dolf Jansen op het Diemerplein is 's avonds erg veel gelachen en de community singing met 'You'll never walk alone' klonk prima. Mooi dat er ruim 200 mensen speciaal voor die show naar het Diemerplein waren gekomen. Zoveel mensen kunnen er niet in onze theaterzaal en zo'n buitenoptreden is ook wel iets bijzonders."

Veel geleerd
Over de volgende editie van KIS wordt al nagedacht. "We gaan binnenkort werken aan de tweede editie van het festival", aldus Hatenboer. "We hebben tijdens Kunst In Sport ook veel geleerd om het volgend jaar nog beter te doen. KIS Diemen heeft het zeker in zich om een traditie te worden."

Spectaculaire demonstraties Bossaball op het grote luchtkussen.
Dolf Jansen heeft de lachers op zijn hand.
Tim Krabbé en Steven Dijk gaan het parcours uit 1980 nog één keer fietsen.
Schilderen aan een groot sportdoek.
Sommige kinderen springen zo weg op de Kangoofunschoenen.