Als je goed kijkt, heeft het nieuwe gebouw wel wat van een sfinx.
Als je goed kijkt, heeft het nieuwe gebouw wel wat van een sfinx. Artist Impression: Van Wijnen

Huurwoningen in gebouw dat lijkt op een sfinx

DIEMEN - Aan de Ouddiemerlaan zal een appartementencomplex gebouwd worden met de naam 'De Sfinx'. In het gebouw komen 98 huurwoningen in de vrije sector. Donderdagavond gaf de gemeenteraad een 'verklaring van geen bedenkingen' af voor de omgevingsvergunning voor De Sfinx

Zo'n verklaring was nodig omdat het nieuwe plan wat groter en hoger is dan het project dat De Key op dezelfde locatie had willen bouwen en waarvoor in 2009 al een vergunning was afgegeven. Op het terrein stond in het verleden bejaardenhuis De Diem. Na de verhuizing van het bejaardenhuis naar de Arent Krijtsstraat werd het gebouw gebruikt voor studentenhuisvesting. Woonstichting De Key had het voornemen er een nieuw appartementencomplex te bouwen, De Nieuwe Kiezel, maar moest het project afblazen als gevolg van de crisis. Bouwonderneming Van Wijnen ziet nu mogelijkheden, Vesteda is de opdrachtgever/belegger.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week donderdag, toonden alle fracties zich blij dat er eindelijk gebouwd gaat worden op het terrein dat na de sloop van De Diem al jaren braak ligt. De bezwaren die er waren, betroffen vooral het feit dat het geen sociale huurwoningen oplevert, terwijl het in de woonvisie wel een doelstelling is om het aantal sociale huurwoningen in Diemen te vergroten. Verantwoordelijk wethouder Lex Scholten reageerde dat woningbouw op deze plek simpelweg alleen rendabel is voor een projectontwikkelaar wanneer het huurwoningen in de vrije sector betreft. Maar de bouw van deze appartementen zou wel de doorstroming op de huurmarkt kunnen bevorderen en zo indirect ook vrijkomende sociale huurwoningen op kunnen leveren. Een tweede bezwaar was de 'dikke' eerste woonlaag. Dat komt omdat er op die verdieping parkeerplaatsen gecreƫerd moeten worden. Ondergronds zou te duur worden en in de omgeving zijn ook niet voldoende parkeerplekken.
Omwonenden hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen het nieuwe plan, vooral vanwege de hoogte van het gebouw. Scholten liet weten de zienswijzen wel serieus te nemen, maar omwonenden die daar recht op hadden, hebben na het verlenen van de omgevingsvergunning van De Kiezel al planschade uitbetaald gekregen.

Lees verder op pagina 3