De straatnaamborden onthuld.
De straatnaamborden onthuld. Foto: Trudy Kroese

Diemense sporthelden herinnerd in straatnamen

DIEMEN - Donderdag zijn op Plantage de Sniep de straatnaamborden onthuld van vier Diemense sporthelden. Zij worden herinnerd in de Iet van Feggelenlaan, Jaap Havekottelaan, Joop Niemanslaan en Jan Brediuslaan.

De straten en het fietspad liggen in de vrije kavelwijk van Plantage de Sniep en dicht bij de sportaccommodaties. Daarom heeft de gemeente, in 2012 al, besloten de vier Diemense sporthelden hier te vernoemen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport onthulde de straatnaamborden samen met familieleden van de sporters. De kleindochter van wielrenner Jan Bredius trad bij wijze van spreken in de voetsporen van haar opa, door met haar fiets als eerste over de Jan Brediuslaan te rijden. Ron Koster, zoon van Iet van Feggelen, 'doopte' het straatnaambord van zijn moeder met een flesje zwemwater. Er waren ook vertegenwoordigers van de Historische Kring, de Diemer IJsclub, zwemvereniging De Meeuwen en schaatsfabriek Viking.
Sporthelden
Iet van Feggelen (1921-2012) was een nationaal en internationaal bekend zwemster, met name op de rugslag waarop zij in 1938 het wereldrecord verbeterde. In 1948 richtte zij bij zwemvereniging De Meeuwen de afdeling kunstzwemmen op. Schaatser Jaap Havekotte (1912-2014) was lid van de kernploeg van de KNVB. Hij won onder andere in 1942 de Nederlandse kampioenschappen op de 5 en 10 kilometer. Na zijn schaatscarrière begon hij het bedrijf Norsk model Viking, de latere Viking Schaatsenfabriek. Joop Niemans (1917-2000) was als bokser vele malen kampioen zwaargewicht van Noord-Holland en Nederland en deelnemer aan het EK van 1947. Tevens verdienstelijk speler van SV Diemen; later mecenas van deze club. Wielrenner Jan Bredius (1930-2008) won, als zeer goede amateur vele wedstrijden.