Mattho met zijn Koreaanse coach Seung-Hyeok Shin in de dojang van grootmeester Kang.
Mattho met zijn Koreaanse coach Seung-Hyeok Shin in de dojang van grootmeester Kang.

'Op die ene dag moet alles kloppen'

DIEMEN - Mattho Mandersloot uit Diemen woont en traint al een paar weken in Suwon, Zuid-Korea. Daar bereidt hij zich voor op de Universiade in Zuid-Korea, de Olympische Spelen voor studenten. Op 7 juli vertegenwoordigt hij Nederland op het onderdeel Taekwondo Poomsae.

Hoe zien jouw dagen eruit in Suwon?
"
Het is hier nu 17.30 uur, bij jou in Diemen 10.30 uur. De volgende training is om 19.00 uur. Ik train iedere dag van 9.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. 's Middags ben ik vrij, dan kan ik een middagdutje doen of even naar buiten, het is best mooi weer hier. Ik woon en train in Suwon, dat is een beetje het Diemen van Seoul. De trainingen zijn pittig. Elke training begin ik met spierpijn van de training ervoor. Toch werkt dit voor mij het best en ik ben hier eerder geweest, dus ik wist waar ik aan begon. In 2012 was ik hier voor het eerst en trainde bij grootmeesters Kim en Kang Shinchul. Bij die laatste grootmeester train ik nu weer."

Hoe schat je je kansen in?
"Waar ik nu sta is moeilijk te zeggen. Ik kom voor het eerst uit in een wedstrijd buiten Europa en voor het eerst op universitair niveau. In andere wedstrijden neem ik het in mijn categorie, mannen van 19 tot 29 jaar, ook op tegen mannen boven de 25, hier niet. Als ik kijk naar vorige winnaars: daar zat altijd wel een Koreaan bij, en China doet het altijd heel goed, Vietnam ook. Daar heb ik überhaupt nooit een wedstrijd tegen gedaan. Er doet nu een Koreaan mee die ik ken, die is ontzettend goed, maar van andere landen weet ik niet hoe goed de deelnemers zijn. Het niveau kan meevallen of hetzelfde zijn als die in de Europese open wedstrijden waar ik aan heb meegedaan. Een plek in de top 10 vind ik een mooi doel. Maar het is spannend, elke ronde valt 50% af, er gaan er uiteindelijk acht naar de finale. Als ik de finale haal, dat zou fantastisch zijn."

Hoe heeft je voorbereiding eruit gezien?
"Ik heb meegedaan in Europese wedstrijden, met wisselend resultaat. In Berlijn heb ik goud gepakt, fantastisch. Maar op de Open Duitse werd ik vijftiende. In Portugal werd ik vierde. De grotere wedstrijden zijn nog altijd iets spannender voor mij, daar haal ik niet altijd de finale. En het ligt er ook aan wie er komen. Als het Finse team komt, zijn er meteen vier grote namen. De wedstrijden in Europa waren in mijn examentijd, ik heb toen net niet genoeg tijd gestopt in trainen. Nu ben ik al een paar weken in Suwon. Ik train 6 uur per dag en kan me volledig concentreren op de Universiade. Daardoor heb ik er wel wat meer vertrouwen in."

En na de Universiade?
"Dit is het hoogtepunt van alle wedstrijden in Korea. Ik zit nu in de Nederlandse selectie van drie jongens, die ons land vertegenwoordigen op internationale wedstrijden. Op toernooien als de Universiade mag per land maar één Taekwondoka meedoen, en ik ben blij dat de bondscoach mij heeft gekozen. In Europa ligt het na de Universiade stil. In oktober is pas weer de eerste wedstrijd, het NK. Daar is het belangrijk om mijn waarde te tonen en om in het Nederlands team te kunnen blijven."

Zin in de Universiade?
"Het wordt zeker fantastisch. Het is nu al een onvergetelijke zomer. Er komen familieleden over. Zij kunnen dan ook eens kennismaken met grootmeester Kang Shinchul. Daarna reizen we samen met mijn Koreaanse coach naar de Universiade in Gwangju. De openingsceremonie is op 3 juli, de wedstrijddag valt op de 7e. En op die ene dag moet het gebeuren. Heel spannend, alles moet dan kloppen."

'Als ik de finale haal hoor ik bij de laatste acht, dat zou
fantastisch zijn'