Marinus van Dijk voor winkelcentrum Diemerplein.
Marinus van Dijk voor winkelcentrum Diemerplein. Foto's: Trudy Kroese

Diemerplein: place tot be

DIEMEN - Marinus van Dijk heeft afscheid genomen als voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein. Jaren heeft hij zich ingezet als bestuurslid van de winkeliersvereniging. Als gewoon lid, secretaris en de laatste jaren als voorzitter. Marinus wordt door velen gezien als het boegbeeld van het Diemerplein.

Marinus van Dijk werkt sinds 1969 in het winkelcentrum. Aanvankelijk in de drogisterij van zijn tante, later in de winkel die zijn naam droeg (nu Douglas) en de laatste jaren samen met zijn partner als franchisenemer van de Etos. "Ik ben vanaf de oprichting van de winkeliersvereniging betrokken geweest bij deze club. De laatste jaren als voorzitter. Ik vond het, nu ik in september 65 jaar word, tijd om het estafettestokje over te dragen. Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe voorzitter Hans Püttmann en de andere leden van het bestuur."

Van Dijk en zijn collega-ondernemers kijken terug op een lastige herontwikkelingsperiode. Het winkelcentrum is uitgebreid en gerenoveerd in een tijd waarin iedereen de gevolgen van economische crisis heeft gevoeld en nog steeds voelt.

Werkzaamheden
"Onze klanten en de ondernemers hebben behoorlijk veel hinder van de werkzaamheden aan het centrum ondervonden. Het Diemerplein was lange tijd moeilijk bereikbaar en het zag er gewoon niet lekker uit. Een grote puinhoop. Een deel van onze geachte clientèle was aan het mopperen geslagen. Dat deden ze met verve en naar hartenlust. Vaak volkomen terecht, maar soms ook minder. Was het niet over het parkeren, dan was het wel over de vloer of het te steile bruggetje aan de achterzijde. Er is wat af gemopperd. Dat was jammer. Gelukkig is het chagrijn nu verdwenen en is het heerlijk te ontdekken dat bijna alle Diemenaren ons nu weer in het hart hebben gesloten. Langzaam maar zeker komen onze klanten weer allemaal terug en weten steeds meer mensen uit de regio ons te vinden. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. De komst van supermarkt Deen heeft daar zeker aan bijgedragen. Net als de Albert Heijn XL hebben zij een belangrijke functie in het winkelaanbod."

Jonge ondernemers
Van Dijk kijkt wat bedenkelijk: "We zijn er nog niet. Er staan in het prachtige winkelcentrum nog units leeg en die zullen met spoed opgevuld dienen te worden. Een geweldige patisserie of klasseherenmodezaak zouden waardevolle aanvullingen kunnen zijn. Om de horeca te versterken zou een kostelijk grand café aan het voorplein ook niet misstaan. Ik daag jonge ondernemers uit hier in het centrum de handen uit de mouwen te komen steken."

Van Dijk is van mening dat winkelcentrum Diemerplein meer heeft dan alleen een dorpsfunctie. Hij vindt dat het plein het kloppend hart van Groot Diemen moet worden. Een place to be, zoals hij het noemt. De andere winkelcentra in Diemen hebben een buurtfunctie en kunnen binnen die kaders prima werken, is hij van mening.

Jaren 50
Hij weet nog hoe het hier in Diemen in de jaren 50 van de vorige eeuw ging. "Alle leveranciers kwamen aan de deur, vaak nog met paard en wagen. Zij verdwenen toen de eerste supermarkten hun intrede deden, de Spar en 4 = 6. En toen in 1969 het winkelcentrum, dat toen Claes van Maarssenplein heette, werd gebouwd, was ons dorp klaar voor de toekomst. Wat betreft de bewinkeling althans. Gouden tijden. Om het derde millennium goed te beginnen was een uitbreiding van het Diemer koopcentrum noodzakelijk.

Wij zullen ons echter, als verstandige ondernemers, steeds moeten aanpassen aan de veranderende wensen van onze klanten. Openingstijden moeten worden verruimd, assortimenten moeten worden aangepast en er moet worden ingehaakt op de voortdenderende e-commerce. Een aantal zaken zal nimmer anders worden, te weten: vakkennis, vriendelijkheid, gezelligheid en service. Als dat de leidraad is van een winkelcentrum dan zullen er tot in lengte van dagen fysieke winkels blijven bestaan."

Marinus van Dijk tijdens een veiling voor de voedselbank.