Lahbib Hibout aan het werk in Het Hoorhuis.
Lahbib Hibout aan het werk in Het Hoorhuis. Foto: Trudy Kroese

'Voorkomen van schade aan het gehoor is van groot belang'

DIEMEN - Steeds meer mensen krijgen steeds jonger last van een gehoorbeschadiging. Audicien Lahbib Hibout (43) van Het Hoorhuis in Diemen behandelt gehoorschade van zijn cliënten. Tevens doet hij aan preventie. Hij wijst erop dat mensen zelf voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om de kans op gehoorschade te verkleinen.

Lahbib Hibout en zijn compagnon René Bakker begonnen zes jaar geleden met Het Hoorhuis aan de Ouddiemerlaan 10. Enkele jaren later startten zij ook met Het Hoorhuis in Amsterdam-Noord. Bakker leidt de zaak in Amsterdam, Hibout de zaak in Diemen.

Hibout: "Ik ben triage audicien. Dat betekent dat ik zonder tussenkomst van de huisarts mag vaststellen of een oor van een patiënt ziek is. Ik mag vervolgens besluiten of ik de patiënt zelf behandel of doorverwijs. Mensen komen bij ons via hun huisarts, de keel-, neus- en oorarts van het audiologisch centrum of op eigen initiatief. Wij ontvangen hier mensen met diverse problemen. Veel mensen hebben last van het voeren en verstaan van gesprekken in een lawaaierige omgeving. Dat kan het gevolg zijn van de leeftijd, maar ook van beschadiging van het gehoor. Daarnaast ontvangen wij mensen die een ernstiger gehoorbeschadiging hebben. Zij horen suizen en soms piepende geluiden in hun oren."

Hibout vertelt dat zijn collega's en hij mensen helpen met een geavanceerde gehooroplossing. Zij maken apparaatjes die in het oor worden geplaatst en die ervoor zorgen dat de patiënt weer beter hoort en minder last heeft van het suizen en piepen. Hij benadrukt dat niet alle gevallen van schade aan het gehoor zijn te verhelpen, zeker niet voor 100 procent.

Voorkomen van schade aan het gehoor is van groot belang, geeft hij aan. "Een recent onderzoek van het AMC heeft uitgewezen dat een op de vier jongeren van tussen de 12 en 25 jaar naar alle waarschijnlijkheid last heeft van een gehoorbeschadiging. Dat is 25 procent. Het gaat om een enorm hoog aantal mensen. Een gehoorbeschadiging kan diverse oorzaken hebben, maar is bij jongeren dikwijs veroorzaakt door het langdurig luisteren naar harde muziek tijdens festivals of een popconcert of met de hoofdtelefoon op. Wij verkopen diverse gehoorbeschermers. Gehoorbeschermers worden op maat gemaakt voor musici, motorrijders, mensen die in een omgeving met veel lawaai werken, zoals de industrie, bij concerten en festivals en in de horeca en voor zwemmers. Een van de componenten in dat systeem is een earmonitor. Die zorgt ervoor dat het harde geluid wordt gedempt, maar dat je wel gesprekken kunt voeren en anderen kunt verstaan. Dit systeem kosten ongeveer 130 euro en gaat vrij lang mee. Wij verkopen ook universele oorbeschermers voor mensen die soms naar een festival of een concert gaan en geen kans willen lopen op een gehoorbeschadiging. Die gehoorbeschermers kosten slechts 19,95 euro."