Afbeelding

De Openbare Lagere School (3)

In de afgelopen jaren zijn er in Diemen-Centrum, Diemen-Noord en Diemen-Zuid heel wat nieuwe scholen gebouwd. In 1814 kreeg Diemerbrug, toen dat het centrum van Diemen werd, de eerste openbare lagere school. Omdat deze school net over de brug in een gewoon woonhuis was gevestigd, werd er in 1839 aan het Jaagpad (later genummerd als Prins Hendrikkade 20-24), een grotere lagere school met een woning voor het schoolhoofd gebouwd.
In 1861 bedroeg het aantal leerlingen circa 40 tot 50 kinderen en in 1880 ongeveer 70. In 1881 werd het record van 90 leerlingen gehaald. Toen ook deze school duidelijk te klein bleek, kwam er aan de Ouderkerkerlaan een nieuwe school met 5 leslokalen. De oude school werd woonhuis.
De nieuwbouw werd op 22 februari 1883 aanbesteed. Het werd gebouwd door C. en G. Verweij uit Mijdrecht en Uithoorn. In november van hetzelfde jaar werd er in de voorgevel een zandstenen gedenksteen geplaatst, gemaakt door de beeldhouwers Van der Bossche en Crevels te Nieuwer Amstel. Het nieuwe schoolgebouw ging op 4 januari 1884 feestelijk open. De leerlingen hadden de school geheel versierd. Uiteraard werden de schoolkinderen getrakteerd op 'krentenbollen, biscuits en chocolademelk'.