Tim Krabbé op kop tijdens de Ronde van Diemen in 1980.
Tim Krabbé op kop tijdens de Ronde van Diemen in 1980. Foto: Historische Kring Diemen

Festival Kunst in Sport in centrum van Diemen

DIEMEN - Het festival Kunst in Sport (KIS) wordt zaterdag 27 juni voor de eerste keer gehouden. Op het Diemerplein en in Theater De Omval zijn de hele dag en avond activiteiten die in het teken staan van kunst en sport. Bijna alles is gratis toegankelijk.

KIS maakt deel uit van het Zomerfestival dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden. Dat festival wordt georganiseerd door winkelcentrum Diemerplein. Het festival is een initiatief van Theater De Omval en winkeliersvereniging Diemerplein. De Culturele Huiskamer van Diemen doet eveneens mee. Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, verwacht veel van KIS en hoopt dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Op het Diemerplein worden vanaf 9.00 uur allerlei activiteiten gehouden onder de noemer Muziek & Sport, Theater & Sport, Shoppen & Sport en Show & Sport. Zo zal zanger Joop Leeuwendaal drie keer optreden. Hij is de man van het lied 'Dappere Strijders', het clublied van Ajax dat voor elke thuiswedstrijd in de Amsterdam Arena klinkt. Ook is er een optreden van Seven Days, de band van Frans Sman, kok in Grand Café Blauw. Om 20.30 uur verzorgt cabaretier Dolf Jansen een gratis optreden, waarbij hij ongetwijfeld zal ingaan op zijn ervaringen als een van de beste marathonlopers van ons land. Na afloop zal hij de community singing leiden.

In Theater De Omval zijn vanaf 12.30 uur activiteiten op het gebied van Literatuur & Sport, Film & Sport, Muziek & Sport en Gastronomie & Sport. De hele middag is er een boekenbeurs waar veel (tweedehands) boeken over sport te koop zijn. Deze beurs wordt verzorgd door Sportboek.nl. Om 12.30 uur houdt schrijver Tim Krabbé, bekend van het wielerboek 'De Renner' en de roman 'Het gouden ei', een signeersessie. Hij publiceerde onlangs 'De veertiende etappe', waarin ook een verhaal is opgenomen over zijn deelname aan de Ronde van Diemen in 1980. De schrijver vertelt tussen 13.00 en 14.00 over zijn boeken en zijn relatie met sport. Om 14.00 uur begint de film 'Ventoux'. Die film is gebaseerd op het boek van journalist, schrijver en wielerliefhebber Bert Wagendorp. Hiervoor geldt een gereduceerde toegangsprijs van € 6,-. Sportdichter Theo Danes leest vanaf 17.00 uur voor uit eigen werk. Hij presenteert dan ook een literaire sportquiz. Vanaf 18.00 uur worden er films gedraaid die in het teken staan van Johan Cruijff.

In de galerie de Huiskamer van Diemen kunnen liefhebbers tussen 11.00 en 18.00 uur een tentoonstelling bezoeken met beeldende kunst in het teken van sport, waaronder een diashow met de mooiste kunstwerken aller tijden over sport. Uiteraard is er de hele dag een braderie in en rond winkelcentrum Diemerplein. Michiel Hatenboer, zelf een hardloper en bestuurslid van atletiekvereniging AV '23, vindt dit soort evenementen belangrijk voor Diemen: "Het is leuk dat verschillende partijen een evenement als dit samen organiseren. Winkelcentrum Diemerplein, Theater De Omval en de Culturele Huiskamer richten zich op deze wijze nadrukkelijk naar buiten toe. Diemen is een gemeente waar veel aan sport wordt gedaan en waar veel cultuurliefhebbers wonen. Wij hopen dat veel mensen Kunst in Sport komen bezoeken." Het volledige programma is te vinden op de website: www.kunstinsport.nl.