Groot feest aan het einde van de show.
Groot feest aan het einde van de show. Foto: Trudy Kroese

Workshops met een beetje meer

DIEMEN - Een spetterende eindshow in De Omval. Daarmee sloten de kinderen die de afgelopen periode hebben meegedaan aan een van de naschoolse workshops van Stichting Welzijn Diemen (SWD), hun cursussen af.

SWD organiseerde het afgelopen schooljaar drie dagen per week naschoolse workshops voor leerlingen van De Ark, De Venser en De Octopus. De kinderen schreven zich in voor een cursus die zij zelf leuk vonden. Creative Arts bijvoorbeeld, waar aan een schilderij werd gewerkt, knutselen bij 'Do it yourself', koken, een workshop beauty of een journaal maken bij 'De baas van het journaal'. Tijdens de naschoolse workshops konden de kinderen niet alleen praktische dingen leren, maar ook zichzelf ontwikkelen. "Talentontwikkeling staat voorop in de elf verschillende cursussen", vertelt Mario Semeleer, coördinator van SWD. "Gedurende een reeks workshops, die doorgaans zeven weken duurt, werken de kinderen aan een thema. Wij hebben kinderworkshops voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 en tienerworkshops voor kinderen uit groep 7 en 8."

Een team van studenten van de opleidingen pedagogiek en toegepaste psychologie begeleidden de kinderen hierbij. "Zo konden we ook werken aan de persoonlijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen via hun talenten door de kracht van de kinderen aan te spreken in plaats van in te zoomen op mogelijke problemen. We hebben veel kinderen zich enorm zien ontwikkelen gedurende de workshops."

Workshops met een beetje meer dus en ook nog eens erg leuk, getuige de belangstelling. In de laatste reeks van het schooljaar deden 85 kinderen mee. "We hebben ook veel positieve reacties gekregen van de gemeente, de scholen en de ouders", vertelt Semeleer. "En van de kinderen zelf natuurlijk. Sommige kinderen deden zelfs aan meerdere cursussen tegelijk mee, op verschillende dagen van de week. De workshops en zeker de eindshow zijn een bekend fenomeen geworden. Ze leven echt toe naar de eindshow aan het einde van een workshopreeks."

Eindshow
Deze laatste eindshow was een voorstelling waarin alle workshops in het verhaal een plek hadden gekregen. Het in de studio door de kinderen zelf opgenomen journaal werd vertoond op het grote scherm en vormde de leidraad. Op het podium presenteerden de jonge journaalpresentatoren het programma verder en konden alle kinderen in scènes laten zien wat zij geleerd hadden. Echt een show gemaakt door kinderen voor kinderen. Mascotte Jack keek mee, net als veel ouders, burgemeester Erik Boog en wethouder Jeroen Klaasse. De Omval zat helemaal vol.

Aan het einde van de show was het groot feest met confetti, een diploma en een presentje voor ieder kind.

'De kinderen leven echt toe naar de eindshow'

Voor de workshops is SWD een samenwerking aangegaan met de drie basisscholen. "Daarnaast organiseren we in de loop van het jaar altijd evenementen als Expeditie Diemen op de nationale buitenspeeldag, De Orange Games en de grote Talent Show; daaraan kunnen kinderen van alle scholen in Diemen meedoen", aldus Semeleer.

Na de vakantie start SWD weer met een nieuwe reeks naschoolse workshops op de drie basisscholen.