De finish is in zicht.
De finish is in zicht. Foto: Trudy Kroese

Vier avonden lopen door Diemen

DIEMEN - Meer dan 1100 deelnemers hebben vrijdagavond de finish van de 35e editie van de avondvierdaagse van Diemen bereikt. Uiteraard ontvingen zij een medaille en bloemen. Burgemeester Erik Boog was op de slotavond aanwezig.

De start en finish van de avondvierdaagse waren ook dit jaar bij het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Dinsdag was de eerste avond van het wandelfestijn. De wandelaars konden kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 kilometer. Dinsdagavond was het gelukkig droog en toen de deelnemers op weg waren brak ook de zon door.

Ook dit jaar waren er onder de deelnemers heel veel kinderen, van wie de meesten samen met hun klasgenootjes door Diemen wandelden. De leerlingen van de basisscholen werden begeleid door veel ouders en een aantal leerkrachten. Maar uiteraard hadden de kinderen vooral oog en oor voor elkaar.

Sommige leerlingen lieten duidelijk zien op welke school zij zitten. Zij droegen, zoals de leerlingen van Noorderbreedte, een mooi T-shirt en een vlag. Ook de leerlingen van De Octopus droegen vier avonden lang een vlag met zich mee.

Er waren ook scholen van buiten Diemen aanwezig, onder andere uit Amsterdam en Duivendrecht. ook leerlingen van de Linnaeusschool uit Amsterdam-Oost waren herkenbaar aan hun T-shirt en vlaggen. "Wij doen om de paar jaar mee aan de avondvierdaagse in Amsterdam en dan weer een paar jaar met de avondvierdaagse in Diemen. Dat is afwisselend voor de kinderen. Dan lopen ze niet elk jaar hetzelfde parcours", aldus de vader van een van de leerlingen van de Linnaeusschool. Een meisje van diezelfde school uit Amsterdam bevalt de avondvierdaagse van Diemen heel erg goed. "In Diemen is meer natuur dan bij ons. Ook is hier veel water."

Veel ouders liepen vier avonden mee, anderen hadden de taken verdeeld en liepen elk twee dagen mee. Woensdag was het lekker wandelweer, donderdag was het al iets warmer. Hoe de vrijdagavond zou verlopen was midden in de week nog een raadsel. Er was zelfs enige zorg. De weerberichten voorspelden in de loop van de avond regen en wellicht onweer. In het verleden moest de organisatie de laatste dag van de avondvierdaagse al eens schrappen omdat het toen ging onweren.

Natasha Verheij en Jos Mooij van de organisatie volgden de weerberichten vrijdag intensief. Ook werd de website buienradar.nl geraadpleegd. In de loop van de middag werd duidelijk dat het aan het begin van de avond droog zou blijven en dat er geen gevaar voor onweer was. Vrijdagavond vertrokken alle deelnemers weer vanuit Diemen-Zuid. Een briesje zorgde voor aangenaam wandelweer.

Sint-Petrusschool gaat bijna van start.
Meer dan 1100 deelnemers.
Leerlingen Noorderbreedte lopen snel.
Burgemeester Erik Boog bij de finish.