Nadenken over het Wmo-nieuws van 2020.
Nadenken over het Wmo-nieuws van 2020. Foto: Ingrid van Vlijmen

Hoe ziet het Wmo-nieuws eruit in het jaar 2020?

DIEMEN - 'Jongerenraad wint verkiezing!', 'Diemen wint landelijke prijs voor beste preventiebeleid', 'Burgers in Diemen-Noord bundelen krachten'. Een greep uit de krantenkoppen die de deelnemers aan de derde Diemense Wmo-conferentie afgelopen donderdag bedachten. Ruim 125 deelnemers bogen zich in Theater De Omval over de vraag hoe het Wmo-nieuws eruit zal zien in 2020.

Het thema van de conferentie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) was 'verbindingen leggen' door zo veel mogelijk Diemense organisaties en verenigingen samen te brengen die zich bezighouden met Wmo, zoals de Wmo-raad, de cliëntenraad en mantelzorgers. Maar ook mensen uit het onderwijs, jeugdzorg, welzijn, begeleiding en dagbesteding, vrijwilligerswerk en politiek waren aanwezig. Er waren ook twee wethouders, niet alleen Ruud Grondel van Wmo, maar ook Maïta van der Mark van Sociale Zaken, Armoedebeleid en Participatie.

Iedere vier jaar moet de gemeente een Wmo-beleidsplan schrijven voor de komende jaren. "De Wmo-conferenties houden we om zo veel mogelijk mensen mee te laten praten en te denken over het volgende beleidsplan en natuurlijk om ze elkaar te laten vinden", vertelt Irma Spit, beleidsmedewerker Wmo. "We zijn al goed op weg in Diemen. De lijnen zijn kort en daar waar het nodig is kunnen we snel samen handelen. Dat is precies wat we willen bereiken."

Budget
De eerste Wmo-conferentie in Diemen was in 2007, de vorige in 2011. Vóór de transities dus, waardoor de gemeente er per 1 januari dit jaar veel taken bij kreeg op het gebied van Wmo, jeugdzorg en participatie. Maar dat ook met minder geld moet zien te redden. Toch had Grondel goed nieuws te melden aan het begin van de conferentie. "We weten inmiddels hoeveel geld we krijgen en in Diemen valt het mee." Daarna ging het deze conferentie niet meer over de centen. "De vernieuwingsplannen en kansen die deze veranderingen brengen, staan voor mij voorop", zei Grondel. En ook de verwachtingen van de deelnemers voor Wmo-zaken in 2020 waren overwegend positief, getuige hun krantenvoorpagina's, die overigens veel weg hadden van de krant die u nu al goed kent, het DiemerNieuws.

Nieuwe initiatieven
Wat verwachten de mensen die er verstand van hebben nu eigenlijk voor dat jaar 2020? En welke nieuwe initiatieven hopen zij dan gerealiseerd te hebben? Even verder lezen in hun kranten. Veel activiteiten voor alle Diemenaren. Gratis openbaar vervoer voor AOW-ers. De economische crisis is in 2020 wel voorbij en financiën zijn geen belemmering meer voor hulp en ondersteuning. De Voedselbank kan sluiten bij gebrek aan klanten. Inwoners gaan meer zelf organiseren. Zo bedacht een groep dat bewoners van Diemen-Noord in 2020 wel eens een wijkcentrum geopend kunnen hebben, gefinancierd door middel van crowdfunding. Wat daarbij helpt is dat de gemeente veel regels loslaat. Er is meer aandacht voor eenzaamheid. Brede scholen bieden tijdens en buiten schooltijd een breed aanbod. Elke wijk heeft een kindcentrum. Mantelzorgers worden beter begeleid, formeel en informeel, waardoor er minder mantelzorgers overbelast zijn. Vrijwilligerswerk heeft de status 'hip' gekregen. Diemen heeft een jeugdhonk, een ouderencafé en jachthaven De Sniep. Diemen verwelkomt de 35.000e inwoner en de burgemeester overhandigt haar bloemen en een lidmaatschap van de Diemer Hockeyclub. Het aanbod overtreft de vraag op de website Diemenvoorelkaar.nl (geopend tijdens deze Wmo-conferentie, red.). De 3000e levensloopbestendige woning is opgeleverd. Diemen scoort een 8 in de burgerpeiling; een spectaculaire stijging: in 2015 was dat nog een 6,6.

We gaan het zien, in het DiemerNieuws van 2020.

In 2020 is vrijwilligerswerk hip
Wethouder Ruud Grondel van Wmo neemt de voorpagina's van 2020 door aan het einde van de conferentie.