Concentratie tijdens wedstrijd.
Concentratie tijdens wedstrijd. Foto: Trudy Kroese

Schaakvereniging voelt zich al thuis

DIEMEN - Diemen heeft weer een schaakvereniging. Schaakvereniging Oosten-Toren heeft sinds 4 juni een clublokaal in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat. De vereniging is afkomstig uit de Watergraafsmeer.

Oosten-Toren is op 4 september 1969 opgericht en is ontstaan na een fusie tussen Schaakvereniging Het Oosten (opgericht in 1919) en Schaakvereniging de Toren (opgericht in 1963). De twee verenigingen speelden beide in de Watergraafsmeer. De thuisbasis van Oosten-Toren was tot voor kort de kelder van de Christus Koningkerk in de James Wattstraat in Amsterdam.

Nadat de schaakvereniging te horen had gekregen dat zij het clublokaal onder de kerk moest verlaten ging het bestuur op zoek naar een nieuwe locatie. De club kwam uit bij De Schakel in Diemen. De vereniging is blij met het nieuwe onderkomen. De Schakel is goed bereikbaar en in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid. Bovendien woont een derde van de leden in Diemen. Na het stoppen van schaakvereniging Donner heeft Diemen nu dus weer een schaakvereniging.

De club heeft bijna vijftig leden: 28 senioren en twintig jeugdleden. De jeugdafdeling bestaat uit jongens en meisjes tussen de 5 en 15 jaar. Drie teams van Oosten-Toren nemen deel aan de competitie van de Schaakbond Groot Amsterdam. (SGA). Het eerste team speelt in de promotieklasse van de SGA, het tweede team speelt in de tweede klasse en het derde team speelt in de derde klasse. De senioren spelen ook wekelijks wedstrijden voor de interne competitie. Ook doen spelers van Oosten-Toren mee aan toernooien. De vereniging organiseerde op tweede pinksterdag de veertiende editie van het Open Oosten-Toren rapid toernooi. Tijdens dit toernooi spelen schakers partijen die maximaal 20 minuten duren.

De competitie van de SGA duurt van september tot en met mei. De schakers kennen echter geen zomerstop. In de zomermaanden worden er elke donderdagavond vanaf 20.00 uur wedstrijden voor het clubkampioenschap gespeeld. Ook doet een aantal schakers van de vereniging in de zomer mee aan een rapid toernooi.

De jeugdleden van de Oosten-Toren spelen nog niet in De Schakel. Er is geen zomercompetitie voor de jeugd. De jeugdleden van Oosten-Toren spelen vanaf september in Diemen. De vereniging doet veel voor de jeugd. Voorzitter Gerard Driessen: "Wij beschikken over vier jeugdleiders die onze jeugdspelers begeleiden. Alle kinderen doen mee aan de interne competitie. Ook doen jeugdleden mee aan de competitie van de SGA en nemen zij deel aan toernooien. De jeugd speelt met ingang van het nieuwe seizoen elke donderdag van 18.45 tot 19.45 uur in De Schakel."

Vereniging heeft plaats voor nieuwe leden

Hij geeft aan dat alle jeugdleden wekelijks schaakles krijgen en dat zij op het moment dat zij daar klaar voor zijn een schaakexamen kunnen afleggen. Die examens worden afgenomen door een diplomaconsul van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Schaakvereniging Oosten-Toren heeft plaats voor nieuwe leden van alle leeftijden. Schaakliefhebbers kunnen elke donderdag vanaf 20.00 uur langskomen in De Schakel. Zij kunnen kennismaken met de vereniging en eventueel meespelen aan de zomercompetitie die tot eind augustus duurt. Voor meer informatie kan de website van de vereniging worden bezocht: www.oostentoren.nl.