Afbeelding

De Openbare Lagere School (1)

In 1884 werd aan de Ouderkerkerlaan 37 de nieuwe Openbare Lagere School gebouwd. Jan Teer werd in 1886 tot hoofd van deze school benoemd. Omdat medio 1900 het leerlingenaantal in Diemen flink was gestegen, moesten er twee klaslokalen worden bijgebouwd.

In 1995 vertelde oud-leerling Jan Hagen in het tijdschrift van de HKD nog uitgebreid over zijn schooltijd: "Meester Teer was de beste die er was. Hij had een enorm gezag."
Over de school zelf vertelde Hagen: "Het gebouw was hoog en had vijf lokalen. De ramen zaten te hoog, dus je kon niet naar buiten kijken. De vensterbanken stonden ook helemaal vol met bloempotten. Het was een feest als je alle planten water mocht geven. De speelplaats was rondom. Achter de school slepen we allemaal onze griffels. In sommige tegels waren al hele gaten gesleten. Er werd op de openbare school gewerkt volgens een rooster. Hierin stond precies vermeld wanneer vakken als schrijven, kennis der natuur, tekenen of taal aan de orde waren. Verder hadden we een gymnastieklokaal dat nooit werd gebruikt. Meester Teer en burgemeester Bicker waren grote muziekliefhebbers, dus in het gymnastieklokaal werden de muziekinstrumenten van de Diemense Harmonie opgeslagen. Wij moesten maar buiten gymmen."