Politieagent geeft informatie aan een bezoekster van de markt.
Politieagent geeft informatie aan een bezoekster van de markt. Foto: Trudy Kroese

Actie veilig winkelen in centrum

DIEMEN - De politie en de gemeente hebben woensdag een actie gehouden in en om winkelcentrum Diemerplein: veilig winkelen.

Het doel van de actie was om veilig winkelen te promoten, bezoekers van het winkelcentrum en de markt op het risico van zakkenrollers te wijzen en tips te geven hoe zij kunnen voorkomen dat zij het slachtoffer worden van zakkenrollers.

Marco Verduin van de politie in Diemen: "De situatie in het winkelcentrum en op de markt in Diemen is zeker niet slechter of beter dan op vergelijkbare plekken in Nederland. Maar feit is dat zakkenrollers op plekken toeslaan waar veel mensen aanwezig zijn. Dus in een winkelcentrum en op een markt. Deze actie is een extra service aan de bezoekers van het winkelcentrum en de markt. Wij wijzen hen op risico's en geven ook aan wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij slachtoffer van zakkenrollers worden."

Hij geeft aan dat zakkenrollers vaak in teams werken. "Een van hen probeert de pincode van een mogelijk slachtoffer af te kijken. Het is dus belangrijk om als je bij een geldautomaat pint of in een winkel of supermarkt met je pinpas betaalt ervoor te zorgen dat niemand je pincode kan afkijken. Doe je hand of je portemonnee voor het scherm waarop je de pincode intoetst. Als ze de pincode van het slachtoffer eenmaal weten proberen ze de portemonnee te stelen. Vaak leidt één persoon het slachtoffer af en slaat de ander toe."

Verduin, zijn collega's en vier vrijwilligers van de politie spraken woensdag veel mensen aan. Een aantal mensen bleek alert te zijn op zakkenrollers: "Ik berg mijn portemonnee altijd op in de binnenzak van mijn jas. En als ik pin doe ik dat binnen in de bank en zorg dat niemand mijn pincode kan afkijken", aldus mevrouw Jansen op de markt. Verderop loopt een ouder echtpaar. "Mijn man past altijd heel goed op. Hij doet zijn portemonnee altijd in de binnenzak van zijn jas." Marco Verduin wijst op nog een belangrijke preventieve maatregel. "Het is van belang dat mensen bij hun bank nagaan hoeveel geld zij per dag van hun rekening mogen halen. Er zijn mensen die dagelijks veel geld mogen opnemen. Als een zakkenroller dan de beschikking krijgt over de bankpas en pincode kan hij of zij heel veel geld opnemen. Ons advies is om een lage limiet te stellen aan het bedrag dat je dagelijks kunt opnemen. Als je een keer een groot bedrag wilt pinnen, kun je die limiet voor een dag aanpassen. Bij vragen kunnen mensen het beste contact opnemen met de bank."

Een vrouw loopt met haar zoontje in het winkelcentrum. Bij navraag blijkt dat zij haar portemonnee heeft opgeborgen in haar handtas, die niet is afgesloten. Zij schrikt zelf van haar onzorgvuldigheid. Zij sluit haar tas goed af en bedankt de politie voor de tips. Een dame zit aan de balie van het reisbureau. Zij heeft haar tas naast zich neer gezet. Verduin loopt naar binnen en gaat met haar in gesprek. Ook zij schrikt van haar nalatigheid. Zij is het reisbureau binnengestapt om een reis te boeken en had voor hetzelfde geld slachtoffer kunnen worden van een zakkenroller. Zij krijgt net als alle andere mensen die aan de actie meedoen een tas met daarin informatie en een bon waarmee zij bij een van de horecazaken in het winkelcentrum een kop koffie kan krijgen. De koffie wordt aangeboden door winkeliersvereniging Diemerplein.

'Ik berg mijn portemonnee altijd op
in de binnenzak van mijn jas'