Rania geniet van het vertrouwde uitzicht vanuit haar eigen huis.
Rania geniet van het vertrouwde uitzicht vanuit haar eigen huis.

Laatste bewoners terug naar Beukenhorst

DIEMEN - De Beukenhorst raakt langzaam maar zeker weer helemaal vol. De laatste 32 woningen die bij de explosie op 4 september vorig jaar het zwaarst beschadigd raakten zijn hersteld en de bewoners verhuizen deze week terug naar hun eigen huis. Rania Loulo is een van hen. Hoewel ze er best tegenop zag om terug te keren naar de plek waar ze na de explosie halsoverkop vandaan moest vluchten, is ze blij dat ze weer in haar eigen huis woont. "Dit is mijn plek."

De nieuwe lift beweegt door de glazen liftschacht naar boven en er wordt nog gewerkt in de centrale hal. Rania is een paar dagen geleden terug verhuisd naar haar eigen woning. Haar huis was een van de meest beschadigde na de explosie en ze kon alleen vanuit een hoogwerker nog afscheid nemen van haar huis. Nu gaat ze voor naar de woonkamer. Muren gesausd, nieuw laminaat op de vloer. "Het laminaat mochten we zelf uitzoeken en is voor ons gelegd", vertelt ze. De meubels die er nu staan heeft Rania moeten aanschaffen, vrijwel alles ging verloren. Die kreeg ze niet vergoed door de woonstichting. "Ik kon het zelf ook niet betalen, maar gelukkig hebben we veel hulp gekregen en de stichting Gedupeerden Beukenhorst heeft geld voorgeschoten zodat ik de meubels kon kopen. Zij verhalen de kosten dan weer op degene die verantwoordelijk is voor de explosie."

"Wat een drama hebben we meegemaakt, het was echt een nachtmerrie." Rania en haar drie kinderen verbleven noodgedwongen een tijdje in een hotel en kregen daarna elders in Diemen tijdelijk vervangende woonruimte. "Dat was ook een mooi huis, met aardige buren. De eerste periode na de explosie dacht ik dat ik niet meer terug zou willen, maar nu ben ik heel blij om hier weer te zijn. Dit is mijn plek. Ik was best een beetje bang en mijn kinderen ook. Maar we waren allemaal heel snel weer gewend. De kinderen kunnen nu weer buitenspelen met hun vriendjes."

Niet iedere teruggekeerde huurder is tevreden. Sommige huurders vinden de staat van oplevering onder de maat. Eric de Vries van De Key is de beheerder van De Beukenhorst. Hij begon in de moeilijk periode na de explosie. Hij verloor door de explosie zijn collega Margo, die op dat moment de beheerder was. "Dat was natuurlijk een groot verlies en ik heb alle begrip voor de emoties van de huurders, voor zover je kunt bevatten wat zij hebben meegemaakt als je er niet bij was." Eric heeft enkele huurders die noodgedwongen tijdelijk elders moesten wonen begeleid en begeleidt nu als beheerder ook de terugkerende bewoners. "Het grootste deel van de huurders vindt het heel fijn om weer terug te komen, hoewel sommige er wel tegenop zagen. Logisch. Voor mensen die opleveringsproblemen melden proberen we een oplossing te vinden, maar dat kan nu eenmaal niet altijd. Ik denk wel dat wij er alles aan gedaan hebben om de mensen zo goed mogelijk te helpen."

"Wat er gebeurd is kan ik niet vergeten en soms ben ik nog wel bang", vertelt Rania. "Kijk, hier was de vloer weg en ook het balkon was helemaal weggeslagen. Maar het leven gaat door en ik kijk vooruit. Ik moet sterk zijn voor de kinderen. Ik wil ook De Key bedanken en alle andere mensen die ons geholpen hebben. Uiteindelijk hebben we een geluk bij een ongeluk gehad. Ik heb een nieuw leven gekregen met mijn nieuwe huis."