Johan van Leijenhorst voor zijn zaak.
Johan van Leijenhorst voor zijn zaak. Foto: Trudy Kroese

Visverkoper is een begrip in buurt

DIEMEN - Johan van Leijenhorst (52) staat 25 jaar met zijn haringkiosk op de Hartveldseweg. Hij is een begrip onder visliefhebbers in Diemen en de regio.

Johan van Leijenhorst woonde de eerste jaren van zijn leven op de Houtmankade in Amsterdam. Toen hij tien jaar was verhuisde het gezin Van Leijenhorst naar Amsterdam-Zuidoost. Het werd al snel duidelijk dat Johan over veel voetbaltalent beschikte. Hij speelde als jeugdspeler voor DWS, Ajax, Zeeburgia en OSV. Daarna speelde hij voor Volendam. Hij keerde na korte tijd weer terug naar OSV in Oostzaan.

Nadat hij de mavo had afgemaakt aan de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer rondde hij de kappersopleiding en daarna de Vakopleiding Vis af. Hij speelde al langere tijd met de gedachte om voor zichzelf te beginnen. "Ik hielp op zaterdag bij een haringverkoper in de Doelenstraat in Amsterdam. Haringleverancier Hoek vertelde mij dat de kraam van Ernst van Rooij in Diemen te koop stond. Ik heb die kraam toen gekocht en was op mijn 27ste eigen baas. Hoek levert nog steeds de haring bij mij."

Zes jaar later nam hij afscheid van de haringkar en verzocht Chris Fijn om een haringkiosk te bouwen. Die kiosk staat nog steeds op de Hartveldseweg en voldoet nog steeds. Johan is zeer tevreden over de locatie van zijn zaak, op de hoek van de Hartveldseweg en de Schoolstraat.

"Deze locatie is top. Ik heb veel aanloop. Er komen bij mij veel vaste klanten, niet alleen uit Diemen, maar ook uit andere plaatsen. Ik heb bijvoorbeeld een vaste klant die in Amersfoort woont en als hij in de buurt is altijd even langskomt om een haring te halen. De parkeerplaats hier achter mijn kraam is heel belangrijk, ook voor een zaak als Café Mell. Ik ben blij dat hier een blauwe zone is. De gemeente moet op deze plek zeker geen betaald parkeren invoeren. Dat is slecht voor mijn zaak en andere bedrijven hier in de buurt."

Uitgebreid assortiment
Van Leijenhorst verkoopt een uitgebreid assortiment: haring (broodjes en los), makreel, zalmsalade en gebakken vis zoals kibbeling en mosselen. Hij maakt de haring ter plaatse schoon en voegt er - naargelang de wens van de klant - uitjes en zuur bij.

"In Amsterdam en omgeving eten mensen haring met uitjes en zuur, in de rest van het land doorgaans met alleen uitjes. Dat is iets dat vroeger is ontstaan. De smaak van haring verschilde toen van jaar tot jaar en het zuur werd gebruikt om de smaak op peil te brengen."

Tegenwoordig is de haring elk jaar van goede kwaliteit. In het verleden werd haring half mei gevangen, tegenwoordig enkele weken later, eind mei, begin juni. Dit heeft een positief effect op de smaak, geeft Van Leijenhorst aan. "De haring wordt gevangen in het noorden van de Noordzee, onder meer in het Kattegat. De haring wordt aan boord van het schip of aan de wal schoongemaakt en geprepareerd en vervolgens ingevroren. Het visbureau bepaalt elk jaar wanneer de nieuwe haring mag worden verkocht. Dit jaar is dat op donderdag 18 juni. Ik ga die dag al om 09.00 uur open. Het is de eerste ochtend dat de nieuwe haring wordt verkocht altijd druk bij mijn zaak."

Gezond
Vis geldt als gezond voedsel. Veel mensen hanteren de regel dat zij minimaal een keer per week vis eten. Johan begrijpt dat goed. "Bepaalde soorten vis zijn zeer gezond. Haring en makreel zijn wel vet, maar in die vissen zitten goede vetten. Haring en makreel zijn niet gefrituurd."


Ontwikkeling
Hij ziet wel een ontwikkeling onder de visliefhebbers. "Iets oudere klanten komen vaak haring bij mij halen, meestal een of twee keer per week. Zij zijn dat gewend. Veel jongere klanten kiezen voor kibbeling of mosselen. Maar ik heb ook een klanten die heel jonge kinderen hebben en die kinderen vinden haring heerlijk."

Johan van Leijenhorst is vijf dagen per week geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Hij maakt als zelfstandig ondernemer lange dagen. Hij is altijd al ruim voordat zijn zaak opengaat druk in de weer. Hij haalt dan bijvoorbeeld broodjes en richt zijn kraam in. Het harde werken kost hem geen moeite. Hij houdt van zijn werk en vindt de omgang met zijn klanten heel leuk en prettig.

Jonge liefhebbers van haring.