MDM met Wim Amerongen op het podium bij de eerste editie van Duke op het Diemerplein in 2014.
MDM met Wim Amerongen op het podium bij de eerste editie van Duke op het Diemerplein in 2014. Foto: Trudy Kroese

Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein

DIEMEN - 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. Dat is het motto van de tweede editie van het gratis openluchtjazzfestival op en rond het Diemerplein aanstaande zondag. Dit jaar met nog meer muziekgroepen die de muziek van Duke Ellington ten gehore brengen.

Als de Diemense De Neuteblazers om 12.00 uur als streetparade in New Orleansstijl van De Schakel naar het Diemerplein trekken, begint een lange middag en avond vol jazzmuziek in het centrum van Diemen. Op het Diemerplein wordt het festival rond 13.00 uur officieel geopend door burgemeester Erik Boog.

De tweede editie van Duke op het Diemerplein is flink uitgebreid. "We hebben gekozen voor samenwerking met plaatselijke muziekverenigingen, zij waren meteen enthousiast, dat vind ik heel leuk", vertelt Wim Amerongen, muzikant in jazzorkest MDM en initiatiefnemer van het festival.

De line-up
Dit jaar is het motto 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. De hoofdact van het festival, het Clazz Ensemble, sluit daar naadloos op aan met het project 'Monk Inside Out': twaalf musici uit de jazz en de klassieke muziek die muzikale grenzen laten vervagen. Jazzorkest MDM opent het festival. Zij spelen werk van Duke Ellington en zangeres Celia Berkers zingt enkele bekende werken mee. Later op de middag komt MDM nog eens op het podium met werken van Mingus en Monk. Toos internationaal straatorkest is een orkest van 14 geschoolde amateurs. "Veel koper, trombones, tuba's, hoorns en trompetten, een heel bijzondere klank", aldus Amerongen. Pianist Boris Rodenko was er vorig jaar ook. "Hij heeft toen de prijs gewonnen voor meest avontuurlijke solist. Groot improvisatietalent." Van Muziekschool Diemen spelen drie jonge muzikanten een origineel programma. Voor De Diemer Harmonie is het niet vanzelfsprekend om muziek van Ellington te spelen. "Leuk dat ze meedoen; ze hebben het druk, want ze doen ook mee aan een concours. Ze brengen een leuk jazzy repertoire." Brasta!, het straatorkest uit Utrecht, is er ook deze tweede keer bij. "Zij hebben twee sousafoons, dat zie je niet veel. Een heel leuk orkest." Double Espresso is een saxofoonkwartet met twee bariton- en twee altsaxofoons. "Double Espresso speelt sinds de eerste jaren van hun bestaan al stukken van Duke Ellington en van Mingus. Een heel bijzondere bezetting. Zij improviseren veel en spelen alles uit het hoofd."

Naast de muziek is er zondagmiddag meer te beleven op en rond het Diemerplein: de winkels zijn open en ook in het winkelcentrum livemuziek van Sherpa Steps en het Jazzkwintet van Ad Oud, buiten op het plein staat een bar voor een lekker drankje, er komt een ijskar, er is een loterij met mooie prijzen en in de fotohoek kunnen mensen op de foto in de stijl van Duke Ellington. Na de uitreiking van de festivalprijzen, The Blue Duck, ontworpen door Diemenaar Frans Deckers, is het festival buiten klaar, maar nog niet afgelopen. Er is ook nog een avondprogramma in grand café Blauw in Theater De Omval. Daar wordt een bijzondere documentaire getoond over een tournee die het Ellingtonorkest maakte door Frankrijk. Daarna leidt saxofonist Werner Janssen een jamsessie begeleid door enkele muzikanten van het Clazz ensemble. Amerongen: "Iedere muzikant mag komen meedoen."