Jongeren tijdens Expeditie Diemen.
Jongeren tijdens Expeditie Diemen. Foto:

Jongeren leven zich uit tijdens Expeditie Diemen

DIEMEN - Kinderen uit Diemen hebben vorige week donderdagmiddag in park De Omloop in Diemen-Noord deelgenomen aan de workshop Expeditie Diemen. Het betrof een activiteit van Stichting Welzijn Diemen (SWD), die werd georganiseerd door Marijne (20) en Bernou (19), die beiden stage lopen bij de stichting.

Stichting Welzijn Diemen heeft momenteel de beschikking over veel stagiaires. Een groot aantal van hen zet zich in voor naschoolse workshops waar leerlingen van de basisscholen in Diemen aan kunnen meedoen.

Jongerenwerker Mario Semeleer: "Stichting Welzijn Diemen organiseert sinds het begin van dit jaar 11 naschoolse workshops, voor zowel kinderen van de groepen 4, 5 en 6 en tieners van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen.

Het gaat om culinaire workshops waarbij de deelnemers leren koken, creatieve workshops en actieve workshops, waarvan Expeditie Diemen een voorbeeld is."

Het is 15.15 uur. Marijne en Bernou zitten ontspannen in park De Omloop. Zij doen beiden een hbo-studie Pedagogiek in Amsterdam en lopen met veel plezier stage bij SWD. Zij hebben het programma voor deze middag tot in de kleinste details voorbereid en wachten op de kinderen. Zij weten niet hoeveel kinderen er zullen komen.

Jayden (12), Mell (11) en Marcello (10) komen even later het park binnen. De drie jongens zijn leerlingen van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Kort daarna arriveren Rowi (11) en Julia (10); de twee meisjes zitten eveneens op De Ark.

Samenwerken, talentontwikkeling en zelfstandigheid staan centraal

Marijne en Bernou leggen de deelnemers de regels van die middag uit. Niet alleen de spelregels van Expeditie Diemen, maar ook de omgangsvormen die gelden: elkaar respecteren, aanmoedigen, sportief zijn en luisteren naar elkaar en naar Marijne en Bernou.

De twee stagiaires zijn duidelijk tegen de kinderen en zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid. De kinderen die deze middag aan Expeditie Diemen meedoen hebben veel waardering voor Marijne en Bernou, die hen zo veel mogelijk steunen en aanmoedigen.

Tijdens de workshop Expeditie Diemen staan samenwerken, talentontwikkeling en zelfstandigheid centraal. Door middel van rebussen, raadsels en proeven werken de kinderen in een team aan deze aspecten. De vijf kinderen krijgen steeds nieuwe opdrachten die met volle overtuiging worden uitgevoerd. Zij maken daarbij gebruik van een groot deel van park De Omloop. Hun enthousiasme is groot. Dat geldt ook voor de inzet van Marijne en Bernou.

Mario Semeleer vertelt dat de Stichting Welzijn Diemen op woensdag 17 juni een eindpresentatie houdt van de workshops die de stichting de afgelopen maanden heeft georganiseerd. Het gaat om workshops waaraan leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 van de basisscholen De Ark, De Venser en De Octopus hebben deelgenomen. De eindpresentatie wordt gehouden in de theaterzaal van De Omval en duurt van 16.00 tot 17.30 uur.

De medewerkers en stagiaires van Stichting Welzijn Diemen hopen dat er veel ouders en familieleden naar de eindpresentatie komen kijken. Zij zijn inmiddels via een brief uitgenodigd.