De burgemeester sprak veel mensen.
De burgemeester sprak veel mensen. Foto: Trudy Kroese

Diemen neemt afscheid van burgemeester

DIEMEN - Burgers en organisaties in Diemen hebben vorige week woensdagavond afscheid genomen van burgemeester Amy Koopmanschap. Dit gebeurde tijdens een sfeervolle afscheidsreceptie in het gemeentehuis dat een Franse sfeer uitstraalde. Er waren optredens van leerlingen van Muziekschool Diemen en van het koor Voice Female en de Diemer Harmonie.

De burgemeester verkeerde in de veronderstelling dat zij even voor 19.30 uur bij haar ambtswoning zou worden opgehaald door een taxi die haar naar het gemeentehuis zou brengen.

Maar plotseling verscheen er een brandweerauto op de Venserkade. De burgemeester en haar partner John werden met de brandweerauto naar het plein achter het gemeentehuis gebracht. Uiteraard met loeiende sirenes.

De brandweerlieden deden dit graag voor de vertrekkende burgemeester. "Burgemeester Koopmanschap heeft een warm brandweerhart. Dat gold ook voor haar voorganger burgemeester De Hon. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester een even groot brandweerhart heeft", aldus een van de aanwezige brandweerlieden.

Het was de tweede afscheidsbijeenkomst voor burgemeester Koopmanschap in twee dagen tijd. Dinsdagavond nam zij afscheid van de gemeenteraad tijdens een bijzondere raadsvergadering. De sfeer was die avond uiteraard formeel. Er waren toespraken van de commissaris van de Koning Johan Remkes, raadsleden Peter Prins, Rosali Herder en Brigitte Wielage, burgemeester Blankers-Kasbergen van de gemeente Ouder-Amstel en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. De burgemeester ontving die avond uit handen van locoburgemeester Lex Scholten de erepenning van de gemeente Diemen.

De bijeenkomst op woensdagavond kende een informeel karakter. Het gemeentehuis was prachtig versierd. In de trouwzaal stond een ijskraam waar bezoekers heerlijke ijsjes konden halen. Een deel van de raadzaal was ingericht als typisch Frans terras. Met enige fantasie waanden bezoekers zich in Parijs. Ook de hal van het gemeentehuis ademde een Franse sfeer uit. Midden in de raadzaal was ruimte voor optredens. Er waren drankjes en heerlijke hapjes.

Met enige fantasie waanden bezoekers zich in Parijs

Het was geen receptie waar mensen in de rij moesten gaan staan om de burgemeester een hand te kunnen geven (al deden sommige bezoekers dat gewoontegetrouw wel).

Burgemeester Koopmanschap bewoog zich tussen de menigte en maakte met veel bezoekers een praatje, schudde handen en gaf sommige bezoekers een zoen. Zij vertelde dat zij aanvankelijk een groot afscheidsfeest op het Diemerplein had willen geven, maar dat zij daar door het onvoorspelbare weer in Nederland van had afgezien.

Aan het einde van de avond ging zij tijdens een leuke en toch wel luchtige toespraak in op haar periode van ruim twaalf jaar als burgemeester van Diemen. Zij heeft door de jaren heen veel mensen in het gemeentehuis ontvangen. Niet iedereen was tevreden of kreeg zijn zin. "Dat leidde een enkele keer tot een scheldkanonnade en slaande deuren. Maar ik ben gelukkig nog nooit fysiek belaagd."

Een enkeling belde wel eens onaangekondigd aan bij de ambtswoning van de burgemeester. Bijvoorbeeld om te vertellen dat hij zijn paspoort was verloren. Kinderen deden dat ook wel eens. Het ging dan om de wens voor een speeltuin in de buurt. De burgemeester maakte één ding duidelijk: zij heeft haar werk met veel plezier en overtuiging gedaan en op een prettige manier met veel mensen samengewerkt.

Afscheid van burgemeester Koopmanschap.