Veel activiteiten.
Veel activiteiten. Foto: Trudy Kroese

Gezelligheid en plezier voor alle leeftijden

DIEMEN - Het Loswalfestival is voor de achtste keer gehouden. Bezoekers konden zich vier dagen lang vermaken op en rond de loswal langs de Weespertrekvaart. Helaas zat het weer zaterdag niet mee. Als gevolg hiervan trokken de braderie en de kunstmarkt minder bezoekers dan in voorgaande jaren.

De donderdag stond in het teken van de studenten. Aan het einde van de middag presenteerden diverse studentenverenigingen zich aan de bezoekers. 's Avonds was er een feest voor studenten. Er zijn door de jaren heen steeds meer studenten in Diemen komen wonen. Dit is onder meer het gevolg van de bouw en oplevering van Campus Diemen Zuid.

Vrijdag was er een sportmarkt waar veel sportverenigingen zich aan de inwoners van Diemen presenteerden. Diverse verenigingen gaven demonstraties in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Op het parkeerterrein van het sportcentrum gaven jeugdige leden van de judovereniging en karatevereniging leuke demonstraties. Iets verderop bood korfbalvereniging DKV Victoria belangstellenden de kans om op de korf te mikken. Op het grasveld bij de flat Beukenhorst waren activiteiten van volleybalvereniging Smashing '72 en in de 'voetbalbak' vlak bij de loswal gaven leden van handbalvereniging SV Zeeburg demonstraties. Op de loswal was een demonstratie van de Diemer Gymnastiek Vereniging. Op de loswal was een puur/biologische markt. Liefhebbers konden er heerlijke en eerlijke producten proeven en kopen.

Zaterdagochtend was het miezerig weer. De regen had helaas een negatief effect op het aantal bezoekers van de kunstmarkt en de braderie. Maar de kunstenaars die een stand hadden gehuurd hielden de moed erin. Dat gold ook voor de mensen die met een stand op de braderie aanwezig waren. Er waren soms aparte artikelen te koop. Een van de verenigingen uit Diemen die met een stand aanwezig was, was Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. De opbrengst van de dag viel tegen, maar de jeugdige leden van het bestuur hadden plezier en zitten vol plannen. Zij zijn binnenkort aanwezig bij een toernooi van honkbal- en softbalvereniging TIW-Survivors en vieren volgend jaar het dertigjarig bestaan.

TIW-Suvivors was zaterdag met een slagkooi aanwezig: "Ja, veel kinderen vinden het leuk om een bal te slaan. Sommige kinderen zeggen dat zij lid willen worden van onze club, maar dat moet je natuurlijk maar afwachten", aldus een lid van de honk- en softbalvereniging.

Aschwin van Wel van Scouting Diemen voorspelde dat het weer zaterdag rond 13.00 uur zou opknappen. Hij kreeg gelijk. Scouting Diemen organiseerde weer diverse activiteiten, zoals de klimmuur die elk jaar populair is bij de jeugd. Het weer knapte inderdaad op en het aantal bezoekers nam toe. Veel bezoekers genoten van de heerlijke hapjes en drankjes.

Zondag werd de Veiligheidsdag gehouden. Brandweer, politie, de GG & GD en de Dierenambulance gaven acte de présence. Er waren vooral veel activiteiten voor kinderen. Zij konden in een bak van een brandweerauto omhoog gaan, met een echte brandslang vlammen blussen en even plaatsnemen in een overvalwagen van de politie. Hun ouders maakten uiteraard veel foto's.

Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, was tevreden over het verloop van de achtste editie van het festival. "Het bezoekersaantal had beter gekund. Maar dat vooral te maken met het slechte weer van zaterdag."

Het bestuur en de vrijwilligers van de stichting hebben echter kunnen vaststellen dat de sfeer prettig was en de bezoekers zich hebben vermaakt. Op naar de negende editie!

Demonstratie judo.
Studentenfeest in feesttent.
Ballen in het water.
Kinderen hebben plezier tijdens Veiligheidsdag.
Drie leden van het bestuur van Vivos.